Η αξία των τριών επιστημών! .

Χτυπήσατε τρεις επιστήμες που ΔΕΝ έπρεπε να χτυπήσετε! Την ΠΑΤΗΣΑΤΕ!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως από αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται η παρούσα ανακοίνωση, συστάθηκε και λειτουργεί στο χώρο του ΤΕΙ μας.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σχέδιο που ακολουθεί συντάχθηκε για το ΤΕΙ Καστοριάς, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί «κατάληψη» στη Γενική Συνέλευση.

Σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης ΑΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης είναι η εξής

ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε απ’ τους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς και των τριών τμημάτων, του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση για Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου



Αύριο στις 9.30 το πρωί στο χώρο του ΤΕΙ, θα γίνει συνάντηση του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου με σκοπό τη δημιουργία βίντεο διαμαρτυρίας από όλους. Στόχος είναι η προβολή του τμήματος. Καλό θα είναι να βοηθήσουμε όλοι με την παρουσία μας.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!!

Από σήμερα, η διαβούλευση για το Σχέδιο "Αθηνά" ανέβηκε στο www.opengov.gr

Παράλληλα ενημερωθήκαμε και για τη νομική κάλυψη που υφίσταται η συγκεκριμένη διαβούλευση, όπου σύμφωνα με αυτή, δεν επιτρέπεται να συνδεόμαστε για απαντήσεις, μέσω των ασύρματων δικτύων που παρέχουν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.

Θερμή παράκληση λοιπόν, για το ΤΕΙ Καστοριάς, να μην απαντήσει κανένας συμφοιτητής μας μέσω WiFi από το χώρο του ΤΕΙ, διότι το ίντερνετ που έχουμε προέρχεται από αυτό.



Ευχαριστούμε,

Συντονιστικό Φοιτητών Κατάληψης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας- Παραρτήματος Καστοριάς

ΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κατ’ αρχάς το σχέδιο «Αθηνά» είναι σχέδιο για την εξοικονόμηση χρημάτων από το υπουργείο και όχι σχέδιο βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου πρώτος στόχος του σχεδίου αυτού είναι η εξαφάνιση των εκτάκτων εκπαιδευτικών από τον χάρτη της τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό το καταλαβαίνει και ο πιο αδαής. Αν κάποιος μη σχετικός με την τριτοβάθμια εκπαίδευση πληροφορηθεί ότι  το υπουργείο συμμαζεύει την παιδεία και βάζει μόνο μόνιμους καθηγητές σε αυτήν θα πει ότι το υπουργείο ορθώς πράττει. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι διότι:

  1. Η ύπαρξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει ως σκοπό την εκροή πτυχιούχων που εισερχόμενοι την αγορά εργασίας να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτήν. Η απόλυτη πλειοψηφία των εκτάκτων καθηγητών (επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών) είναι σήμερα μαχόμενα στελέχη του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν εμπειρίες γνώσεις και δεξιότητες στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την ίδια την αγορά εργασίας
  2. Παράλληλα πιστεύουμε ότι ο ρόλος των μόνιμων εκπαιδευτικών πέραν των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων πρέπει να είναι και ερευνητικός (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές και οργάνωση συνεδρίων). Με την κατάργηση των εκτάκτων εκπαιδευτικών  ο χρόνος των μονίμων εκπαιδευτικών για έρευνα  περιορίζεται και έτσι η επιστήμη δεν προχωρά. Τα κονδύλια και ο χρόνος για την έρευνα πρέπει να αυξάνονται και όχι το αντίθετο.  
  3. Το κόστος από την ύπαρξη των εκτάκτων εκπαιδευτικών είναι μηδαμινό μπροστά στις πρακτικές γνώσεις που παρέχουν στους φοιτητές. Σκεφτείτε ότι 20 εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δημοσιεύσεις και έρευνα κοστίζουν τον χρόνο 100.000 € ανά τμήμα  δηλαδή το ¼ αυτών που παίρνει ένας ποδοσφαιριστής μία ομάδος Α’ Εθνικής στην Ελλάδα. (π.χ. ο Γκαρσία του ΠΑΟΚ).
  4. Η κατάργηση των εκτάκτων θα σημάνει αυτόματα τον περιορισμό – ακόμη και την κατάργηση εργαστηριακών  μαθημάτων και μαθημάτων ασκήσεων πράξης που αυτά τα μαθήματα αποτελούσαν σημαντικό αίτημα χρόνων από τους φοιτητές και καταργούνται σε μία νύχτα ακυρώνοντας το δικαίωμα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις. Σκεφτείτε επίσης με τι κόπο έχουν στηθεί όλα αυτά τα μαθήματα
  5. Το έκτακτο αυτό προσωπικό που απολύεται σήμερα θα πάει να διδάξει σε κολέγια και γενικά στην ιδιωτική εκπαίδευση στερώντας την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από ένα πολύ χρήσιμο δυναμικό

Τα ΤΕΙ δεν είναι ιδρύματα θεωρητικού υπόβαθρου αλλά απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι έκτακτοι καθηγητές είναι εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος μας και μαζί με τους μόνιμους καθηγητές και όλο το διοικητικό προσωπικό  συνέβαλαν ώστε το ΤΕΙ μας να πάρει το ΑΡΙΣΤΑ στην εξωτερική αξιολόγηση.

Τέλος σε σχέση με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πιστεύουμε  ότι αυτό πρέπει να το πάρει πίσω το υπουργείο εντελώς διότι είναι απαράδεκτο. Το υπουργείο επιθυμεί:
  1. Να βάλει πόλεις, νομούς και περιφέρειες να σφάζονται μεταξύ τους
  2. Να βάλει καθηγητές και φοιτητές να σφάζονται μεταξύ τους
  3. Να αφανίσει τα περιφερειακά τμήματα από τον χάρτη
  4. Να καταστρέψει οικονομικά οικογένειες φοιτητών και καθηγητών
  5. Να ωθήσει εμάς τους εκτάκτους στα κολέγια και τους οικονομικά εύρωστους φοιτητές επίσης στα κολέγια
  6. Να καταστρέψει οικονομικά τους εκτάκτους για λόγους εκδίκησης
  7. Να εκδικηθεί γενικά  τους οικονομικά αδύναμους όπως επιτάσσει  το σχέδιο της τρόικας
  8. Να καταστρέψει πλήρως την τεχνολογική εκπαίδευση και  να την κάνει επί πληρωμή ιδιωτική

Αν το υπουργείο δεν έχει στόχο τα παραπάνω τότε ας πάρει πίσω ΤΩΡΑ αυτό το άθλιο σχέδιο. Πάντως πρέπει  να ντρέπονται όσοι σχεδίασαν αυτό το έκτρωμα  και όσοι κόβουν χρήματα από την παιδεία. Μπορούν να κόψουν από αλλού χρήματα και  όχι από την παιδεία μας. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη ΟΧΙ στο σχέδιο Αθηνά – να μην το συζητήσουμε καν.

Πρόταση: Να έρθουν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες από  το ΤΕΙ μας με όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας και σαν μία γροθιά να δείξουμε στο υπουργείο ότι κανείς μας δεν θέλει το σχέδιο Αθηνά.



Θα επανέλθουμε,  

Ομάδα εκτάκτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Καστοριάς





*******Εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα μας, δεχθήκαμε το παρακάτω κείμενο από Ομάδα

              Εκτάκτων Καθηγητών του Παραρτήματός μας, προς δημοσίευση και με τον σχολιασμό "Είμαστε

              μαζί σας στον αγώνα σας και πιστεύουμε ότι το σχέδιο του υπουργείου δεν θα περάσει"


              Με τη σειρά μας λοιπόν,

              σας ευχαριστούμε!

              Ομάδα τύπου Ανεξάρτητη Παρατάξεων ΤΕΙ Καστοριάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

‘Έπειτα απ’ την παραίτηση του Νικόλαου Βαρβέρη από την θέση του εκπροσώπου του Τμήματος ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ο νέος εκπρόσωπος είναι ο Γιώργος Τσιλιγκίρης.
Ο εκπρόσωπος Διεθνούς Εμπορίου ζητά απ τους φοιτητές του τμήματος να παρευρεθούν όλοι στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο χώρο του ΤΕΙ.
Επίσης παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν από δημιουργία βίντεο, να παρευρεθούν στην συνάντηση του τμήματος στις 6, με στόχο την δημιουργία του βίντεο.

Αρβανιτόπουλος: δίκαια τα αιτήματα της Καστοριάς για το ΤΕΙ


Σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με θέμα τη λειτουργία του ΤΕΙ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι απόψεις για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αλλά και οι αναγκαίες βελτιώσεις που αφορούν το ΤΕΙ Καστοριάς.
Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Αντωνίου δήλωσε:
« Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, παρουσιάσαμε διεξοδικά τα επιχειρήματα μας για τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», σε ότι αφορά το ΤΕΙ Καστοριάς.
Ο Υπουργός αποδέχτηκε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια. Αποφασίστηκε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε επόμενη συνάντηση μας. Παραμένουμε όλοι ενωμένοι και σε κοινή γραμμή και θεωρώ ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα ».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Αντωνίου παρέδωσε στον Υπουργό επιστολή με παρατηρήσεις για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η οποία έχει ως εξής :
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δυστυχώς επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις, για τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύουν στην Καστοριά.
Η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, είναι μια συνοριακή Περιφέρεια και μάλιστα μια περιφέρεια σε κίνδυνο, λόγω της οικονομική μονοκαλλιέργειας αλλά και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Εκτός αν κάποιοι, στο Υπουργείο Παιδείας, θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει σύνορα, μόνο προς Ανατολάς.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει στην περιοχή μας και βέβαια σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης, όπως οι σημερινοί, είναι και μια σημαντική οικονομική ανάσα.
Περιμέναμε, ότι, στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», μία από τις προτεραιότητες που θα αποτυπωθεί θα είναι και αυτή της ενίσχυσης της περιφερειακής και ενδοπεριφερειακής διάστασης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αυτό όμως δεν γίνεται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Στο παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, καταργείται τμήμα με επιτυχημένη διαδρομή και σημαντικό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του, όπως το τμήμα «ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», μοναδικό στο αντικείμενο του, την ίδια ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας, παραμένουν τμήματα, χωρίς φοιτητές ή με μηδενικό ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα το τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ συγχωνεύεται με το υποδεέστερο από επιστημονικής αξιολόγησης, αντίστοιχο τμήμα των Γρεβενών και μεταφέρεται στα Γρεβενά.
Αυτό σίγουρα, δεν είναι εξορθολογισμός των υφιστάμενων δομών.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ενώ υποτίθεται ότι στην Καστοριά μεταφέρεται, η έδρα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), το τμήμα Χρηματοοικονομικής-Λογιστικής, παραμένει στην ΚΟΖΑΝΗ!!!
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω δείχνουν σχεδιασμό στο πόδι, αλλά πάντως αναδεικνύουν προχειρότητα και μικροπολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, που είμαι σίγουρη ότι δεν σας χαρακτηρίζουν.
Και ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία της Καστοριάς, η οποία θεωρεί, και επιτρέψτε μου να πω δικαίως, ότι η αντιμετώπιση της Καστοριάς δεν είναι ούτε αυτή που της αξίζει ούτε αυτή που δικαιούται.
κ. Υπουργέ,
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, σας παρακαλώ να εξετάσετε τις παρακάτω αλλαγές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», που θεωρώ ότι συνιστούν και σημαντικές βελτιώσεις, για το ίδιο το σχέδιο.
  1. παραμονή ως αυτοδύναμου του τμήματος «ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», στην Σχολή Διοίκησης – Οικονομίας (ΣΔΟ), που θα εδρεύει στην Καστοριά.
  2. Μεταφορά του τμήματος, «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ», ΣΤΗΝ Καστοριά, όπου και η έδρα της ΣΔΟ ή εναλλακτικά παραμονή του τμήματος Πληροφορικής στην Καστοριά.
Και ασφαλώς να τονίσω, ότι η αναλογία των εισαγομένων στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά, θα πρέπει να αγγίζει το 35% του συνόλου των εισαγομένων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η Καστοριά δεν διεκδικεί ούτε προνόμια ούτε χάρες. Όλα όσα σας εξέθεσα παραπάνω κινούνται στη λογική της ίσης μεταχείρισης, της καλύτερης οργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και δεν δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.
Παραμένω σίγουρη ότι θα τις εξετάσετε στα πλαίσια της διαβούλευσης και είμαι στη διάθεση σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία.
Με εκτίμηση
Μαρία Αντωνίου
Βουλευτής Καστοριάς
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βίντεο Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας


Καστοριά, 9 Φεβρουαρίου 2013

Διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Καστοριάς, για το Σχέδιο «Αθηνά».
Εδώ και μερικές ημέρες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το νέο νομοσχέδιο, γνωστό και ως Καλλικράτης της Παιδείας.
Ένα σχέδιο της κυβέρνησης που έχει στόχο να "συμμαζέψει" την ανώτατη εκπαίδευση, κάνει άνω κάτω τις ζωές μας.
Σπουδάζουμε Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία επειδή το επιλέξαμε. Αυτή την επιλογή μας την έδωσαν αυτοί οι οποίοι τώρα την παίρνουν πίσω.
Πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν επιτέλους πως είμαστε φοιτητές με όνειρα και στόχους. Δεν μπορούν να μας στερούν όλα αυτά για τα οποία κοπιάσαμε και εμείς και οι γονείς μας.
Θέλουν να καταργήσουν τον τίτλο σπουδών μας, θέλουν να καταργήσουν τις Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα!


ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ: ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ!!!
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!!!!!!!
Ομάδα φοιτητών του τμήματος
Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη Διαμαρτυρία στην Καστοριά

Οι φοιτητές της Καστοριάς κινούνται προς την Νομαρχία για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο "Αθηνά".  Θα ακολουθήσει και άλλο φωτογραφικό υλικό.


Κάλεσμα διαμαρτυρίας


Σήμερα 8/2/2013 οι προϊστάμενοι των  τριών τμημάτων του ΤΕΙ Καστοριάς μίλησαν στους φοιτητές για την πρόταση του συμβουλίου ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην οποία αντιτιθέμεθα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα νέα δεδομένα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας η άποψή μας είναι ότι δεν δεχόμαστε την συγχώνευση και την κατάργηση κανενός τμήματος. Ωστόσο όμως είμαστε υπέρ στην αναβάθμιση των σχολών στην πόλη που βρίσκονται.
1) Αιτούμαστε την παραμονή του τμήματος Πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών στην πόλη της Καστοριάς αλλά και την αναβάθμιση του.
2) Αιτούμαστε να μείνει ως έχει η ταυτότητα, το γνωστικό αντικείμενο αλλά και η ανταγωνιστικότητα του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας λόγο του εξειδικευμένου αντικειμένου που περιέχει.
3) Αιτούμαστε να μην χαθεί η ταυτότητα και η ανταγωνιστικότητα του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου, λόγο του εξειδικευμένου αντικειμένου.
Στόχος μας δεν είναι να γίνουν επιπόλαιες μεταρρυθμίσεις , που εξυπηρετούν οικονομικά, γεωγραφικά και πολιτικά συμφέροντα αλλά προάσπιση και προαγωγή του ακαδημαϊκού επιπέδου και ποιότητας σπουδών.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν βασικό σκοπό την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι την υποβάθμιση της. Οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης μας βρίσκει αντίθετους.
Γι’ αυτό λοιπόν όλοι οι φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς πρέπει να βρισκόμαστε αύριο το πρωί στις 8.00 έξω απ’ την Νομαρχεία. 

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ MARKETING

Επί της ευκαιρίας των τελευταίων
εξελίξεων στο χώρο της παιδείας και τις
αντιδράσεις που έχει επιφέρει σε
εκπαιδευτικούς και φοιτητές το
πολυσυζητημένο σχέδιο "Αθηνά" είναι
ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στις
αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των
φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών των δυο
τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων και
Επικοινωνίας στη χώρα. Το ένα τμήμα
εδρεύει στη Καστοριά κομμάτι του ΤΕΙ
Δυτικής Μακεδονίας και το άλλο στο
Αργοστόλι κομμάτι του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η
ειδικότητα και μοναδικότητα αυτών των
δύο τμημάτων θίγεται άμεσα ενώ
ταυτόχρονα συγχέεται με κλάδους της
διοίκησης επιχειρήσεων και του
Μάρκετινγκ, γι' αυτό υπάρχουν οξύτατες
αντιδράσεις και συνεχείς δράσεις ώστε να
μείνουν ανέπαφα. Τι είναι όμως οι
Δημόσιες Σχέσεις και ποια η διαφορά τους
με το Μάρκετινγκ; Η ιστορία των Δ.Σ
ξεκινάει το 1903, που αλλού, στην Αμερική,
όπου ο Άιβη Λη δημοσιογράφος στο
επάγγελμα, κατόρθωσε να εφαρμόσει τις
Δημόσιες Σχέσεις ώστε να βοηθήσει σε μια
εσωτερική επικοινωνιακή κρίση μιας
επιχείρησης. Μιλώντας επιγραμματικά, στη
συνέχεια έχουμε τον πολύ γνωστό "πατέρα"
των δημοσίων σχέσεων και ψυχολόγο E.Barnays, ο
οποίος έδωσε έναν σαφή ορισμό για αυτές
ξεκαθαρίζοντας ότι: "Δημόσιες Σχέσεις
είναι μια λειτουργία διαχείρισης η οποία,
διαχειρίζεται τη δημόσια γνώμη,
καθορίζει τις πολιτικές, τις διαδικασίες
και τα συμφέροντα ενός οργανισμού,
ακλουθώντας ένα πρόγραμμα δράσης ώστε να
κερδίσει τη δημόσια κατανόηση και
αποδοχή". Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο Barnays
είναι εκείνος που "εφεύρε' το Δελτίο
Τύπου. Όπως κάθε πρακτική που στοχεύει
κάπου, έτσι και οι ΔΣ έχουν ένα κοινό
στόχο που απευθύνονται προκειμένου να
επιτευχθεί η στρατηγική του οργανισμού.
Το κοινό αυτό στόχος δεν είναι ένα κι εδώ
είναι η ιδιαιτερότητα της επιστήμης. τα
κοινά αυτά λοιπόν μπορεί να είναι:
Υπάλληλοι, Μέτοχοι, Τοπική Κοινωνία, ΜΜΕ,
Πελάτες, Προμηθευτές, Ομάδες Πίεσης,
Κυβέρνηση κα
Οι τεχνικές που μπορεί να
χρησιμοποιήσουν τα στελέχη δημοσίων
σχέσεων για να πετύχουν τις στρατηγικές
που έχουν οριστεί για τον οργανισμό
ποικίλουν ανάλογα με αυτούς και μπορεί να
είναι:
Εκδηλώσεις, Επαφές με τα ΜΜΕ, Αποδελτίωση,
Συνεντεύξεις, Δελτία Τύπου,
Έμμεσες-Άμμεσες Αναφορές, Εταιρική
Κοινωνική Ευθύνη, Lobbying κλπ
Από αυτά και μόνο, είναι φανερό το εύρος
των λειτουργιών, των απαιτήσεων και των
πρακτικών που περιλαμβάνουν οι Δημόσιες
Σχέσεις. Στην αντίπερα όχθη το μάρκετινγκ
τοποθετείται από τον P. Kotler ως "η επιστήμη
και η τέχνη της εξερεύνησης, της
δημιουργίας και παράδοσης αξίας, για την
ικανοποίηση αναγκών της αγοράς με σκοπό
το κέρδος. Το μάρκετινγκ προσδιορίζει
ανεκπλήρωτες ανάγκες και επιθυμίες,
καθορίζει μέτρα και ποσοτικοποιεί το
μέγεθος της αγοράς και το δυνητικό
κέρδος. Εντοπίζει ποιά τμήματα της αγοράς
είναι σε θέση ο οργανισμός να
εξυπηρετήσει καλύτερα και προωθεί τα
κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες". Στην
πράξη το μάρκετινγκ αφορά τον συντονισμό
4 στοιχείων, τα επονομαζόμενα 4Ps.
Προϊόν (Product), Τιμή (Price), Κανάλια Διανομής
(Place), Στρατηγική Προώθησης (Promotion)
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φανερή η
διαφορά ανάμεσα στις δυο ειδικότητες
καθώς έχουν διαφορετικούς στόχους,
διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικά
εργαλεία και διαφορετική εξειδίκευση για
την εξάσκησή τους. Δεν παραβλέπεται το
γεγονός, ότι για την πραγματοποίηση του
επιχειρηματικής στρατηγικής
συνεργάζονται και τα δύο τμήματα σε έναν
οργανισμό, ωστόσο η συνεργασία τους δεν
πρέπει να συγχέεται με το γνωστικό
αντικείμενο και την τοποθέτησή τους ως
ένα και το αυτό.

Δωροθέα Νεοφώτιστου

Ανακοίνωση για ταξί.


Ο Πρόεδρος των ταξί με τους ιδιοκτήτες μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, δηλώνει την υποστήριξή τους προς τη κατάληψή μας και τον γενικότερο αγώνα των φοιτητών. Για όσο κρατήσει η κατάληψη ανακοινώνει τις εξής προσφορές:

1) Η πιάτσα του ΤΕΙ θα λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

2)Από τη πιάτσα του ΤΕΙ προς οπουδήποτε μέσα στη πόλη το κόστος από τις 00.00-05.00 θα είναι 4 ευρώ

3) Αν πραγματοποιηθεί κλήση στο διάστημα αυτό (00.00-05.00) από ΤΕΙ προς πιάτσα το κόστος θα είναι 5 ευρώ ενώ για οπουδήποτε μέσα στη πόλη θα είναι 6 ευρώ.

4) Από τις 05.00-00.00 (δηλαδή καθ όλη τη διάρκεια της μέρας) ισχύει χρέωση 3 ευρώ από το ΤΕΙ προς τη πιάτσα ή από τη πιάτσα στο ΤΕΙ.

Γιατί χρειαζόμαστε το πτυχίο στην επαγγελματική επικοινωνία

Η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την κατάργηση των δύο τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι και στην Καστοριά δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία και η χρησιμότητα του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων.
Τώρα είναι ευκαιρία να μαθευτεί σε όλους ότι οι Δημόσιες Σχέσεις
• δεν είναι να είσαι «πόρτα» στα κλαμπ
• δεν είναι να λες ψέματα και να κοροϊδεύεις τον κόσμο
• δεν είναι να πουλάς προϊόντα και υπηρεσίες
• δεν είναι να έχεις πολλούς φίλους και να πηγαίνεις σε καφέδες και πάρτυ
Οι Δημόσιες Σχέσεις
• είναι επαγγελματική επικοινωνία που πρέπει να διαχωριστεί από την προσωπική επικοινωνία, δηλαδή τις προσωπικές Δημόσιες Σχέσεις
• έχουν μια επιστημονική βιβλιογραφία που αριθμεί παγκόσμια πάνω από 16.000 βιβλία και δεκάδες χιλιάδες επιστημονικά άρθρα
• διαχειρίζονται συστηματικά και μεθοδευμένα (δηλαδή επιστημονικά) τις σχέσεις μεταξύ ενός οργανισμού, είτε κερδοσκοπικού (επιχείρησης) είτε μη κερδοσκοπικού (π.χ. δήμος, αστυνομία, μουσείο κλπ.) με τις ομάδες ανθρώπων που είναι σημαντικές για αυτόν, όπως είναι οι δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, μέτοχοι, τοπική κοινωνία, πελάτες κ.α.
• σκοπό έχουν την άριστη σχέση μεταξύ των παραπάνω οργανισμών και ομάδων κοινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αλληλοκατανόηση, εμπιστοσύνη, αμοιβαίο όφελος
• έχουν κώδικα δεοντολογίας, ηθικούς κανόνες και στόχο έχουν τόσο την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κοινού που απευθύνονται όσο και του οργανισμού.
Σε πρακτικό επίπεδο οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων
• γράφουν δελτία τύπου τα οποία περιέχουν ειδήσεις σχετικά με τον οργανισμό που εκπροσωπούν και τα στέλνουν στους δημοσιογράφους,
• οργανώνουν συνεντεύξεις τύπου για τους δημοσιογράφους
• οργανώνουν εκδηλώσεις (ημερίδες, συμπόσια, εγκαίνια κλπ.) για τις διάφορες ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνονται (δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, μέτοχοι, τοπική κοινωνία, πελάτες κ.α.)
• σχεδιάζουν και συντονίζουν προγράμματα χορηγιών που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν στα πλαίσια της εταιρικής τους ευθύνης.

• συντάσσουν και εκδίδουν το έντυπο του οργανισμού (εφημερίδα ή περιοδικό)
• αντιμετωπίζουν καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης συγκρούσεων
• κάνουν έρευνα για να γνωρίζουν την εικόνα του οργανισμού και τυχόν προβλήματα (λάθος πληροφορίες ή φήμες) που υπάρχουν για αυτήν
• Παρεμβαίνουν στην πολιτική του οργανισμού προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του και οι σχέσεις με τις ομάδες κοινού που τον ενδιαφέρουν
Η κοινωνία έχει ανάγκη την επαγγελματική επικοινωνία. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες γραφεία τύπου. Τη δουλειά των Δημοσίων Σχέσεων όμως την κάνουν συνήθως δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό το αντικείμενο καθώς η δημοσιογραφία είναι ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις τη δουλειά των Δημοσίων Σχέσεων την κάνουν απόφοιτοι του Μάρκετινγκ το οποίο αν και συγγενής είναι διαφορετικός κλάδος της επικοινωνίας που αφορά επιχειρήσεις που έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών στους πελάτες τους.
Σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου οι Δημόσιες Σχέσεις διδάσκονται σε προπτυχιακό επίπεδο γιατί είναι απαραίτητο οι φοιτητές να εκπαιδευτούν συστηματικά στην έννοια, στις αρχές και στις τεχνικές της επαγγελματικής επικοινωνίας.
Οι φοιτητές μαθαίνουν ότι για να πετύχουν την άριστη σχέση (που είναι ο σκοπός του επαγγέλματος) πρέπει να είναι ειλικρινείς και να προσπαθούν να εξυπηρετούν το κοινό που απευθύνονται. Μαθαίνουν ότι αποστολή τους δεν είναι να προσαρμόζουν το κοινό στις ανάγκες και στα συμφέροντα του οργανισμού (κάτι που κάνει η προπαγάνδα) αλλά να μπαίνουν στη θέση του κοινού και αν χρειαστεί να αλλάζουν τη στάση και την πολιτική του οργανισμού.
Αντίστοιχα, πιστεύω ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία θα μπει στη θέση των χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν να σπουδάσουν αυτό το γνωστικό αντικείμενο και θα αναθεωρήσει τη σκέψη για κατάργηση του.
Ραϋμόνδος Αλβανός
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Καστοριά, 8/2/2013

Aνακοίνωση Τμήματος Πληροφορικής

ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝΕ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 8/2/2013 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ "ΑΘΗΝΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ!!!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΩΝ !!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ



Μετά από προσωπική μου συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαο Τσούνη, μου ανακοινώθηκε ότι στην Κοζάνη πραγματοποίησε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων) συνεδρίαση όπου πάρθηκε ομόφωνα η τελική πρόταση μας για το Σχέδιο «Αθηνά» και κατατέθηκε στον Υπουργό.
Συγκεκριμένα:
  • Το Διεθνές Εμπόριο και οι Δημόσιες Σχέσεις ενσωματώνονται σε ένα νέο τμήμα Ευρωπαϊκών  προδιαγραφών με τίτλο «Διεθνές Εμπόριο και επικοινωνία» «International Business and Communications» με δύο υπο-κατευθύνσεις στο Διεθνές Εμπόριο και στις Δημόσιες Σχέσεις και στην Επικοινωνία.
  • Το τμήμα Πληροφορικής αναβαθμίζεται σε Μηχανικών Υπολογιστών και παραμένει ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Στα Γρεβενά δημιουργείται ανεξάρτητο τμήμα με οικονομικό και τεχνολογικό χαρακτήρα και παραμένει Γρεβενά!
  • Στην Κοζάνη δεν είμαστε ακόμα απόλυτα ενήμεροι για το τι θα συμβεί.
  • Συνοπτικά το σχέδιο «Αθηνά» τα 18 τμήματα του ΤΕΙ μας τα έκανε 10 και το συμβούλιο μετά τις τροποποιήσεις προτείνει τα 18 τμήματα να γίνουν 14.

Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών Δ. Εμπορίου
Νικόλαος Κ. Βαρβέρης

Ανακοίνωση ΤΕΙ Καστοριάς

Σήμερα 08/02/2013 στο Παράρτημα Καστοριάς του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται από τις 16:00  ο βουλευτής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων με την φοιτητική κοινότητα, επί του Σχεδίου «Αθηνά», της κατάληψης και των αιτημάτων μας.

Από το Συντονιστικό Φοιτητών Κατάληψης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας- Παραρτήματος Καστοριάς          

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ


ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ


Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε σήμερα, χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλληλεξαρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεξάρτηση των διαφόρων οικονομιών έχει ΔΥΟ κύριες συνιστώσες, το Διεθνές Εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο μάλιστα διευρύνεται συνεχώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την Παγκόσμια ολοκλήρωση των χρηματοοικονομικών αγορών.

Η επέκταση του Διεθνούς Εμπορίου επιτρέπει στις οικονομίες να ειδικευτούν στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που ταιριάζουν στους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.

Το Διεθνές εμπόριο, αποτελεί παραδοσιακά, τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας και τoν παράγοντα που προσδίδει υπόσταση και προσδιορίζει μία σειρά από άλλες παραμέτρους, ενώ ο προστατευτισμός και η φιλελευθεροποίηση του Διεθνούς Εμπορίου αποτελούν κεντρικό ζήτημα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι σήμερα η αντίληψη και οργάνωση του Διεθνούς Εμπορίου υπήρξε εθνοκεντρική, παρά τις πολύ ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που επέφερε η εμφάνιση των πολυεθνικών εταιρειών στην δεκαετία του 1960 και έπειτα η ανάπτυξη του δι-εταιρικού εμπορίου.

Το Διεθνές Εμπόριο αφορά τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αγροτικά και ορυκτά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η δεοντολογία της θεωρίας του Διεθνούς Εμπορίου, η οποία έκανε την εμφάνιση της και αναπτύσσεται από το 18ο αιώνα, αποτελείται από την εξειδίκευση της παραγωγής και τη φιλελευθεροποίηση των κρατών μέσω των αγορών του.

Έπειτα από μία δεκαετία πολύ χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης (μεταξύ 1975 και 1985), το παγκόσμιο εμπόριο σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (από το 1986) παρουσιάζοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 κι έπειτα.

Η εισβολή της πληροφορίας είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει και προσδιορίζει την οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο στις μέρες μας. Σήμερα το εμπόριο αποτελεί κεντρική οικονομική δραστηριότητα και κεντρικό ζήτημα της παγκόσμιας πολιτικής.

Αυτή είναι η εικόνα που «κάποιοι» προσπαθούν να αποσιωπήσουν…




Ομάδα Φοιτητών Δ. Εμπορίου

Επιστολή προς τον κο. Υπουργό.


Είναι ζητήματα, θέματα και υποθέσεις οι οποίες αγγίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θα ήταν μία σωστή κίνηση, Κύριε Αρβανιτόπουλε να συνειδητοποιήσετε και να κατανοήσετε ότι ένα σχέδιο όπως το «Σχέδιο Αθηνά» πρέπει ν’ απορριφθεί.



Δεν είναι κακό, ούτε υποτιμητικό το να μάχεσαι για ένα αύριο που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πιστεύει πως είναι ανώφελο να αγωνίζεσαι. Λοιπόν οι γονείς, οι φοιτητές και γενικότερα οι οικογένειες έχουν αγανακτήσει ενώ παράλληλα έχουν λησμονήσει την ενότητα στον κοινό στόχο. Το σημαντικότερο, θα ήταν να προσπαθήσουμε να επιχειρηματολογήσουμε και να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας. Η πρότασή μας, Κύριε Υπουργέ είναι η εξής: Καταθέστε τις προτάσεις, τα πιστεύω σας, τις απόψεις , ακόμα και τις αντιρρήσεις σας, μάθετε να μην κατακρίνετε, και να πιστεύετε στον κοινό αγώνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αναβάθμιση του πτυχίου της πληροφορικής είναι σημαντική αλλά η συγχώνευσή της με τα Γρεβενά είναι περιττή. Για να επενδύσει κάποιος πρέπει να έχει την υποδομή. Λοιπόν, τα Γρεβενά δεν την έχουνε! Το σημαντικότερο είναι πως, στην πόλη της Καστοριάς συγκεκριμένα είμαστε μία ενότητα η οποία θα παλέψει για τα πιστεύω της τα οποία εκπροσωπούν τουλάχιστον 2.000 φοιτητές.



Αυτό αποδείχθηκε μέσω της πορείας που διεξάχθηκε στη Καστοριά τη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και συνεχίζει να αποδεικνύεται από τη συμμετοχή στη κατάληψη που λαμβάνει χώρα στο ΤΕΙ Καστοριάς από σήμερα Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου.



Θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας και το γεγονός ότι δίνουμε μάχη ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι είναι λάθος με αυτή την πρότασή σας. 

Κωνσταντίνος Φαλάρης- Φοιτητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ΤΕΙ Καστοριάς

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ





Σύμφωνα με το Σχέδιο Αθηνά σχεδιάζονται για το τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ της Πάτρας οι κάτωθι αλλαγές:



Το Τμήμα Λογιστικής απορροφάται από το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής.



Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων απορροφώνται από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων.



Δηλαδή η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών με βάση το σχέδιο Αθηνά σχεδιάζεται να απορροφηθεί σχεδόν εξολοκλήρου από την αντίστοιχη Σχολή του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Εξαίρεση αποτελούν τα Τμήματα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία του ΤΕΙ Πατρών που παραμένουν στην Πάτρα αλλά όμως συγχωνεύονται και μεταλλάσσονται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής το οποίο θα ανήκει στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ).



Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών, με την υπ’ αριθ. 9/26.11.2012 απόφασή της, είχε υποβάλει πλήρη, τεκμηριωμένη πρόταση σύμφωνα με τα τεθέντα κριτήρια αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος και προς το Υπουργείο Παιδείας, η οποία δεν ελήφθη καθόλου υπόψη.




Β. Η υφιστάμενη κατάσταση στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας της Πάτρας

Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών (πλην των δυο Τμημάτων που συγχωνεύονται και παραμένουν στην Πάτρα) έχει 6.300 ενεργούς σπουδαστές, υψηλό βαθμό ζήτησης (σε κάποια τμήματα οι βάσεις είναι πάνω από 13,0) και αντίστοιχα υψηλό βαθμό αποφοίτησης. Το εκπαιδευτικό προσωπικό διαθέτει ακαδημαϊκά προσόντα, σημαντικό βαθμό εξειδίκευσης και επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ υπάρχει άριστη συνεργασία με το προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Η απορροφητικότητα των πτυχιούχων είναι υψηλή και σε αυτό βοηθά σημαντικά το οικονομικό και αστικό περιβάλλον της Πάτρας που διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, στις οποίες οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και βρίσκουν δουλειά. Ένας μεγάλος αριθμός των σπουδαστών κατάγεται από την Πάτρα και από το ευρύτερο περιβάλλον της Αχαΐας. Η Σχολή (και το ΤΕΙ Πατρών) διαθέτει σημαντική υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και άλλες τεχνικές υποδομές υψηλού επιπέδου (π.χ. βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, συνεδριακό κέντρο, κ.α.).

Η πόλη της Πάτρας, η τρίτη πληθυσμιακά μεγαλύτερη στην Ελλάδα, δίνει στους σπουδαστές μας ευρύτατες ευκαιρίες τόσο στην ερευνητική τους δραστηριότητα όσο και στην υλοποίηση της πρακτικής τους άσκησης σε οργανωμένες επιχειρηματικές μονάδες, γεγονός πολύ σημαντικό για το χαρακτήρα της σχολής μας ως Διοίκησης και Οικονομίας. Ας σημειωθεί ακόμα ότι τα Τμήματα Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν θεσμοθετηθεί από το 1973, διαθέτουν όχι μόνο σημαντική εμπειρία

στον τομέα τους αλλά και αναγνώριση από την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς επίσης από την κοινή γνώμη, όπως εκφράζεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων σπουδαστών. Εν ολίγοις η Σχολή μας δεν ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες ούτε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει γιατί παρέχει ήδη επί 40 χρόνια άρτια τεχνολογική εκπαίδευση.

Γ. Προβλήματα που αναμένονται να δημιουργηθούν από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Η Σχολή Διοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου περιλαμβάνει τα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων και είναι αυτά τα δυο Τμήματα που θα απορροφήσουν τους 6.300 σπουδαστές από την Πάτρα.

Δεν υφίσταται Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και επομένως η σχολή δεν απονέμει πλέον αυτόν τον τίτλο σπουδών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα αυτό.

Τα Τμήματα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία αλλάζουν εντελώς τον χαρακτήρα τους αφού χάνουν το επιχειρηματικό τους πλαίσιο και μεταλλάσσονται σε Τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Η/Υ στην ΣΤΕ.

Η Σχολή ΣΔΟ του ΤΕΙ Μεσολογγίου διαθέτει υποδομές σημαντικά μικρότερης δυναμικότητας, σε όλα τα επίπεδα. Είναι απόλυτα κατανοητό πως τα δυο αυτά Τμήματα είναι αδύνατον να δεχθούν και να απορροφήσουν τους μετακινούμενους 6.300 σπουδαστές από την Πάτρα (επιπλέον των δικών τους) αλλά και τους μελλοντικά νεοεισερχόμενους, παρόλη την μείωση εισακτέων που φημολογείται πως θα γίνει στα ΤΕΙ.



Τελικά θα δημιουργηθούν στο Μεσολόγγι δυο Τμήματα με ένα τεράστιο αριθμό φοιτητών το καθένα (υπολογίζονται περίπου 4.500 σπουδαστές στο Τμήμα Λογιστικής και 6.000 σπουδαστές στο Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων). Η ποιοτική εκπαίδευση και διαχείριση τόσων πολλών σπουδαστών τόσο από πλευράς υποδομών όσο και από πλευράς λειτουργικότητας είναι αδύνατη. Η

υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι αναπόφευκτη.

Δημιουργούνται εύλογες απορίες για τα εργαστήρια της νέας ΣΔΟ στο Μεσολόγγι. Τι θα απογίνουν τα υπάρχοντα εργαστήρια στην Πάτρα (πολλά και εξειδικευμένα εργαστήρια Η/Υ αλλά και μεγάλα εργαστήρια του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων). Θα απαξιωθούν από την αχρησία ή θα μεταφερθούν; Στην 2η περίπτωση τίθεται θέμα κτιριακών υποδομών στο Μεσολόγγι. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη να φτιαχτούν καινούρια εργαστήρια στο ΤΕΙ Μεσολογγίου θα διπλασιάσει το κόστος της μετακίνησης μας.

Ακόμα και η ίδια η πόλη του Μεσολογγίου, η οποία μπορεί να έχει μια βαριά ιστορική παράδοση, είναι μια κωμόπολη περίπου 20.000 κατοίκων με μικρής εμβέλειας οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν μπορεί να παρέχει ευκαιρίες και εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ερεθίσματα στους σπουδαστές μας. Με άλλα λόγια επιχειρείται η μετακίνηση πολυπληθών τμημάτων που έχουν αντικείμενο στην οικονομία και διοίκηση σε αγροτική – μικρή αστική περιοχή. Ακόμα και η ίδια η τοπική κοινωνία όμως αναρωτιόμαστε πως θα φιλοξενήσει τους σπουδαστές που θα είναι σχεδόν σε αριθμό ίσοι με τους κατοίκους. Μπορούμε να φανταστούμε που θα εκτιναχθούν τα ενοίκια των λίγων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων; Μήπως τελικά η μετακίνηση αυτή έρχεται να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες

που το σχέδιο Αθηνά θέλει να εξαλείψει;

. Επισημάνεις/συμπεράσματα από την προηγούμενη ανάλυση

Δεν είναι δυνατόν το έλασσον να απορροφά το μείζον.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των αρμοδίων φορέων σε αυτό το ολέθριο λάθος που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης με την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, αφού δημιουργεί ουσιαστικά την ανάγκη της ίδρυσης ενός καινούριου ΤΕΙ με την κατασκευή νέων υποδομών, νέων κτιρίων, νέων εγκαταστάσεων. Και όμως όλες αυτές οι αρνητικές

συνέπειες μπορούσαν να αποφευχθούν με την ορθολογική αξιοποίηση των υποδομών του ΤΕΙ της Πάτρας και τη διατήρηση της Σχολής μας στη θέση στην οποία έχει καταξιωθεί επί 40 χρόνια.

Μεταφέροντας την αγωνία του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής και κυρίως των χιλιάδων δοκιμαζόμενων σπουδαστών που θα υποστούν σε περίοδο κρίσης τις πολύπλευρες επιπτώσεις της μετακόμισής τους σε έναν άλλο τόπο χωρίς κανένα όφελος για την ποιότητα των σπουδών τους αλλά αντίθετα με τον κίνδυνο της υποβάθμισής τους, εφιστούμε την προσοχή των αρμοδίων φορέων στο θέμα αυτό και ελπίζουμε για την κατανόηση των εύλογων επιφυλάξεών μας.

Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση της Σχολής ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας από την αντίστοιχη σχολή του ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι άδικη, άλογη και ακαδημαϊκά απαράδεκτη. Συγκεκριμένα:



Άδικη για τις χιλιάδες των φοιτητών της που πρέπει εν μέσω οικονομικής κρίσης να αλλάξουν τόπο διαμονής, να υποβληθούν σε τεράστια έξοδα χωρίς αντίκρισμα και σίγουρα να καθυστερήσουν το πτυχίο τους.

Χωρίς λογική γιατί καταργεί παλαιά τμήματα με υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους, αλλάζει τον εκπαιδευτικό στόχο καλώς οργανωμένων τμημάτων, εκμηδενίζει την προσπάθεια και το παραχθέν έργο και τις υποδομές πολύ παλαιών και αναγνωρισμένων τμημάτων. Παράλληλα θα απαιτήσει σημαντικό κόστος υλοποίησης με αποτελέσματα κατώτερα της υφιστάμενης κατάστασης.

Υποβαθμίζει σημαντικά την παρεχόμενη εκπαίδευση γιατί δημιουργεί νέα τεράστια σε σπουδαστικό πληθυσμό Τμήματα με δυσανάλογες υποδομές και με έδρα σε ένα σχετικά μικρό αστικό κέντρο το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει τους απαραίτητους όρους ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ολοκλήρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τελικώς το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για το ΤΕΙ Πατρών είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές του ίδιου του σχεδίου Αθηνά.



Ε. Οι προτάσεις μας

Με γνώμονα την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει η ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας και σύμφωνα με τα επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί για την επανασύσταση του ακαδημαϊκού χάρτη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις:

1)   Τη συγχώνευση των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Εμπορίας και Διαφήμισης σε ένα Τμήμα με τίτλο Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμού μέσα στο πρόγραμμα σπουδών του οποίου θα υπάρχουν κατευθύνσεις που θα καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα και εξειδικεύσεις των προαναφερόμενων τμημάτων όπως και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα είναι σχετικά απλή η μετάβαση των 3 προγραμμάτων σπουδών σε ένα πρόγραμμα καθώς και η αντιστοιχία μαθημάτων.

2)    Τη συγχώνευση των Τμημάτων Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία σε ένα Τμήμα

στο πρόγραμμα σπουδών του οποίου θα υπάρχουν κατευθύνσεις που θα καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα και εξειδικεύσεις των προαναφερόμενων τμημάτων όπως και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα είναι σχετικά απλή η μετάβαση των 2 προγραμμάτων σπουδών σε ένα πρόγραμμα καθώς και η αντιστοιχία μαθημάτων.

3) Την απορρόφηση του Τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου από το Τμήμα Λογιστικής Πατρών. Η απορρόφηση αυτή τεκμηριώνεται πλήρως από την υφιστάμενη κατάσταση στα δυο Τμήματα (υποδομές, προσωπικό, προγράμματα σπουδών).

Οι ανωτέρω προτάσεις θεωρούμε ότι πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν για την διαμόρφωση του σχεδίου Αθηνά όπως:

Α. Σύνθεση γνωστικών αντικειμένων με πλήρη προγράμματα σπουδών ( περίπτωση 1 και 2).




Β. Ελάττωση της χωρικής διασποράς τμημάτων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο (περίπτωση 3 ) με επιπλέον στόχο την αναβάθμιση των σπουδών και της ερευνητικής δραστηριότητας Γ. Γνωστικά αντικείμενα των νέων Τμημάτων της ΣΔΟ τα οποία συμπλέουν πλήρως με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής (περιπτώσεις 1,2,3)



. Ορθολογική αξιοποίηση και χρήση των κτιριολογικών και υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτει η ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας η οποία υποδομή μπορεί να καλύψει επαρκώς τα διαμορφούμενα προγράμματα σπουδών. (περιπτώσεις 1,2,3)



Ε. Η συγχώνευση 5 Τμημάτων της ΣΔΟ σε 3 Τμήματα θα βελτιώσει σημαντικά την στελέχωση των Τμημάτων με το κατάλληλο Διδακτικό Προσωπικό. (περιπτώσεις 1,2,3)





Πάτρα, 4/2/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ


Μετά από απόφαση της ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με κεντρικό θέμα το σχέδιο «Αθηνά» και τη συρρίκνωση της παιδείας ανακοινώνουμε ότι είμαστε κατά του σχεδίου που έχει στόχο την εξάλειψη της δημόσιας παιδείας και την μετεγκατάσταση-μετανάστευση σπουδαστών. Το σχέδιο «Αθηνά» πλήττει και το ΤΕΙ μας και ειδικότερα τη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Με τη συγχώνευση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών που δημιουργεί ένα μέλλον αβέβαιο, συνεχίζει με το κλείσιμο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος συγχωνεύοντας 4 τμήματα δίχως να έχουν ένα κεντρικό γνωστικό αντικείμενο.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μελλοντική ονοματοποίηση των σχολών δίχως το Υπουργείο Παιδείας να εγγυάται ότι τα μελλοντικά πτυχία των σπουδαστών θα είναι ισάξια ή και καλύτερα από αυτό που ήδη έχουμε. Δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αλλαγή έδρας του τμήματος μας από την πόλη της Κοζάνης στην Καστοριά , είναι αδιανόητο με ένα τέτοιο αυθαίρετο τρόπο να μεταφερθούν τόσες χιλιάδες φοιτητές.

 Η Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ). Η ΣΔΟ ανήκει στο ΤΕΙ Κοζάνης που είναι το κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Οι σπουδαστές της Διοίκησης Επιχειρήσεων συμπράττουν και δημιουργούν ένα κοινό άξονα για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά». Καλούμε όλο το σπουδαστικό κίνημα, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας.  Η συνεργασία και η μαζική κινητοποίηση μπορεί να φέρει την αλλαγή σε αυτό το σχέδιο.
                                                                   Οι σπουδαστές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

«Δεν θα περάσει…» γράφουν φοιτητές ΤΕΙ

Οι ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, δεν άργησαν να επηρεάσουν τον τομέα της παιδείας. Πρόκειται για το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την πανελλήνια φοιτητική κοινότητα. Το σχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα την 31/1/2013.
Η προβολή του ‘’Αθηνά’’ έγινε σκόπιμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να μην αντιδράσουν  οι φοιτητές λόγω εξεταστικής, καθώς σε όλη την τριτοβάθμια το τέλος Ιανουαρίου σημαίνει εξεταστική. Ουσιαστικά, ήθελαν να ‘’πιάσουν τους φοιτητές στον ύπνο.’’
     Οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ φέρνουν μια καταστροφική αναδιοργάνωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συγχωνεύσεις σχολών, κυρίως ΤΕΙ, σχεδιάστηκαν με σκοπό την βελτίωση του ακαδημαϊκoύ επιπέδου αλλά και της οικονομίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που διακρίνονται αρχικά είναι μόνο αρνητικές.
      Εκλεπτυσμένα, φοιτώντας στο ΤΕΙ Καστοριάς που φιλοξενεί τρία βιώσιμα τμήματα εκ των οποίων το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου είναι μοναδικό αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και τα άλλα δύο Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών εξαφανίζονται παρ’ όλη την μεγάλη προτίμηση που έχουν εισπράξει. Εμβαθύνοντας, οι Δημόσιες Σχέσεις και το Διεθνές Εμπόριο παραμένουν στην πόλη της Καστοριάς και συγχωνεύονται με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Κοζάνη και με το τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου αγροτικών προϊόντων της Φλώρινας σε ένα ενιαίο τμήμα με όνομα ‘’Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών & Συστημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτών αλλάζει τόσο το  πρόγραμμα σπουδών όσο και το γνωστικό τους αντικείμενο των παραπάνω σχολών.
     Παράλληλα, η Πληροφορική χάνει τις εξειδικεύσεις της σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας παίρνοντας το όνομα ‘’ Μηχανικοί Πληροφορικής’’. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτο το τμήμα της πόλης μας. Η σχολή της Πληροφορικής μεταφέρεται στα Γρεβενά,τα οποία δεν πληρούν τόσο τις υλικοτεχνικές όσο και τις προδιαγραφές υποδομής. Συγχωνεύουν  το τμήμα της Καστοριάς με τα άλλα δύο των Γρεβενών, την στιγμή που το τμήμα της Καστοριάς έχει το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και η πόλη των Γρεβενών δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον προαπαιτούμενο αριθμό των φοιτητών που θα μεταφερθούν εκεί.
   Απόρροια του σχεδίου ‘’ Αθηνά ‘’ είναι η υποχρέωση της φοίτησης σε πόλεις και σχολές που δεν επιλέχτηκαν. Το Υπουργείο Παιδείας θέτοντας το νομοσχέδιο σε λειτουργία αναιρεί τις επιλογές και τους κόπους των φοιτητών. Οι προσπάθειες γονέων και μαθητών για  την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις ισοπεδώνονται την στιγμή που χαμηλές σε μόρια  σχολές συγχωνεύονται με υψηλότερες. Επίσης λόγω των οικονομικών δυσκολιών μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νομοσχέδιο ‘’ Αθηνά’’ καθώς πολλές πόλεις δεν διαθέτουν εστίες σίτισης και στέγασης φοιτητών.
     Κλείνοντας, η φοιτητική κοινότητα της Καστοριάς δηλώνει την δυναμική παρουσία της και δεν μένει άπραγη. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και κάθε φοιτητική κοινότητα της Ελλάδας θα δοθεί αγώνας για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο ‘’Αθηνά’’.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοτσάκη Θωμαΐδα (Πληροφορικής)
Μανώλας Αριστείδης (Πληροφορικής)
Νίκου Ουρανία (Δημοσίων Σχέσεων)

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Γιατί το τμήμα Λογιστικής του ΑΤΕΙΘ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
Το Τμήμα Λογιστικής του ΑΤΕΙ-Θ ιδρύθηκε το 1974 και είναι ένα από τα παλαιότερα, σημαντικότερα και διεθνώς αναγνωρισμένα Τμήματα Λογιστικής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Έχει καταξιωθεί στην αγορά ως πραγματική «νησίδα αριστείας» όπως αποδεικνύει το υψηλό ποσοστό απορρόφης των πτυχιούχων του από την Αγορά Εργασίας και μάλιστα στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους.
Το Τμήμα Λογιστικής του ΑΤΕΙΘ, με άνω των 3.000 εγγεγραμμένων φοιτητών,  είναι ένα από τα ποιοτικότερα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα γεγονός που αποδεικνύεται από:
  • την υψηλή βάση εισαγωγής των υποψηφίων (βάση 2012: 13.131 μόρια)
  • τις άρτιες εγκαταστάσεις του με τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνική υποδομή.
  • τα μοναδικά στην Ελλάδα εξειδικευμένα εργαστήριά του σε τεχνολογίες αιχμής (συστήματα ERPData MiningActivity Based Costing,).
  • την εγγύτητά του στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. και τη διασύνδεση με τις παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του τμήματος. (Δίκτυο άνω των 3.000 φορέων απασχόλησης.)
  • το υψηλής ποιότητας πρόγραμμα σπουδών του που προσαρμόζεται ανά διετία στις διεθνείς εξελίξεις.
  • τα προσόντα και τις ερευνητικές επιτυχίες των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού του, όπως αποδεικνύουν οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά όλων των μεγάλων εκδοτικών οίκων (American Accounting AssociationElsevierEmeraldPalgrave MacmillanSpringerWiley) και οι περισσότερες από 600 ετεροαναφορές. που αποτελούν το διεθνώς καθιερωμένο μέτρο ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
  • τις πολυάριθμες συνεργασίες τόσο με φορείς του εξωτερικού(π.χ. Special Interest Group of Accounting Information Systems, μέλος της SAP University Alliance, κ.λπ.) όσο και με πανεπιστήμια του εξωτερικού (Florida State University USAUniversity Technology Sydney Australia, κ.λπ.).
  • τη διοργάνωση, επί δέκα συναπτά έτη, ενός από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως στο χώρο της Λογιστικής (ICESAL: “International Conference on Enterprise Systems and Accounting”), το οποίο φέτος προσκλήθηκε τιμητικά από τον οργανισμό ECIS (European Conference of Information Systems).
  • την εκτεταμένη συνεργασία με πολλά, άνω των 35, πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus που καθιστούν το Τμήμα πόλο έλξης αλλοδαπών φοιτητών. 
  • από το μεγάλο αριθμό των φοιτητών που επιθυμούν τη μετεγγραφή τους στο Τμήμα Λογιστικής του ΑΤΕΙΘ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των εισακτέων (2012 εισακτέοι: 200, μετεγγραφόμενοι: 183).
Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών προέρχεται από την Θεσσαλονίκη. Η αδυναμία μετεγκατάστασής τους σε άλλη πόλη θα τους οδηγήσει σε αναγκαστική διακοπή των σπουδών τους.
Για όλους του παραπάνω λόγους, η επιχειρούμενη ουσιαστικά κατάργηση του τμήματος, αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει μια τρανταχτή παραφωνία, ένα σοβαρό λάθος, μια μονοκοντυλιά διαγραφής όλων των προσπαθειών του Προσωπικού του Τμήματος Λογιστικής τα τελευταία 40 χρόνια και μια άδικη καταδίκη των φοιτητών μας που μόχθησαν να εισέλθουν στο Τμήμα που επέλεξαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια και προσδοκίες. Κρίμα….