Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ


ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ


Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε σήμερα, χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλληλεξαρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεξάρτηση των διαφόρων οικονομιών έχει ΔΥΟ κύριες συνιστώσες, το Διεθνές Εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο μάλιστα διευρύνεται συνεχώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την Παγκόσμια ολοκλήρωση των χρηματοοικονομικών αγορών.

Η επέκταση του Διεθνούς Εμπορίου επιτρέπει στις οικονομίες να ειδικευτούν στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που ταιριάζουν στους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.

Το Διεθνές εμπόριο, αποτελεί παραδοσιακά, τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας και τoν παράγοντα που προσδίδει υπόσταση και προσδιορίζει μία σειρά από άλλες παραμέτρους, ενώ ο προστατευτισμός και η φιλελευθεροποίηση του Διεθνούς Εμπορίου αποτελούν κεντρικό ζήτημα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι σήμερα η αντίληψη και οργάνωση του Διεθνούς Εμπορίου υπήρξε εθνοκεντρική, παρά τις πολύ ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που επέφερε η εμφάνιση των πολυεθνικών εταιρειών στην δεκαετία του 1960 και έπειτα η ανάπτυξη του δι-εταιρικού εμπορίου.

Το Διεθνές Εμπόριο αφορά τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αγροτικά και ορυκτά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η δεοντολογία της θεωρίας του Διεθνούς Εμπορίου, η οποία έκανε την εμφάνιση της και αναπτύσσεται από το 18ο αιώνα, αποτελείται από την εξειδίκευση της παραγωγής και τη φιλελευθεροποίηση των κρατών μέσω των αγορών του.

Έπειτα από μία δεκαετία πολύ χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης (μεταξύ 1975 και 1985), το παγκόσμιο εμπόριο σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (από το 1986) παρουσιάζοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 κι έπειτα.

Η εισβολή της πληροφορίας είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει και προσδιορίζει την οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο στις μέρες μας. Σήμερα το εμπόριο αποτελεί κεντρική οικονομική δραστηριότητα και κεντρικό ζήτημα της παγκόσμιας πολιτικής.

Αυτή είναι η εικόνα που «κάποιοι» προσπαθούν να αποσιωπήσουν…




Ομάδα Φοιτητών Δ. Εμπορίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου