Η αξία των τριών επιστημών! .

Χτυπήσατε τρεις επιστήμες που ΔΕΝ έπρεπε να χτυπήσετε! Την ΠΑΤΗΣΑΤΕ!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως από αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται η παρούσα ανακοίνωση, συστάθηκε και λειτουργεί στο χώρο του ΤΕΙ μας.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σχέδιο που ακολουθεί συντάχθηκε για το ΤΕΙ Καστοριάς, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί «κατάληψη» στη Γενική Συνέλευση.

Σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης ΑΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης είναι η εξής

ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε απ’ τους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς και των τριών τμημάτων, του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Καστοριά:Μποϋκοτάζ στους φανερούς εχθρούς μας!


Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε ο αγώνας του ΤΕΙ μας από το blog oladeka.blogspot.com. Σε άρθρο με τίτλο "Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις" που δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Άλλο ένα video που δείχνει το επίπεδο γνώσης που παραδίδεται στο ΤΕΙ» κατακρίνεται το βίντεο των τριών τμημάτων του Παραρτήματος Καστοριάς.
Αντί να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν φοιτητές και τοπική κοινωνία και να δεχόμαστε προτάσεις, ιδέες και κάθε είδους βοήθεια από αυτήν, με έκπληξη είδαμε ένα τόσο κακοπροαίρετο άρθρο.
Σαν απάντηση κρίνουμε ορθό το "μποϊκοτάρισμα" του συγκεκριμένου blog.
Με απλά λόγια, δεν κάνουμε κανένα "κλικ" σε κανένα δημοσίευμα του συγκεκριμένου blog από εδώ και πέρα για να μην επωφελούνται αυτοί που είναι εναντίον του αγώνα, που αντί να είναι κοινός για όλη την κοινωνία της Καστοριάς, δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις.
Για το τι λέει το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να δείτε τις δύο παρακάτω εικόνες:




Ευχαριστούμε όλους σας εκ των προτέρων,
Γραφείο Τύπου Ανεξάρτητο Παρατάξεων
ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Παράρτημα Καστοριάς

Ανακοίνωση για το ΤΕΙ Καστοριάς

Τη Δευτέρα 25/2 στις 12 το πρωί θα γίνει Γενική Συνέλευση στο μεγάλο αμφιθέατρο.
Να είστε όλοι εκεί.


Το συντονιστικό της κατάληψης. 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο Peter Economides υποστηρίζει το “Save Marketing in Greece!

Ο   Peter Economides υποστηρίζει  το “Save Marketing in Greece!”


Ο διάσημος  γκουρού  του  Μάρκετινγκ,  Κος  «Rebranding Greece» Peter Economides, δήλωσε υποστηρικτής της πρωτοβουλίας “Save Marketing in Greece!”, και της μεγάλης μας προσπάθειας ώστε να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία Μάρκετινγκ στην Ελληνική Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντίθετα με τις προθέσεις του σχεδίου “Αθηνά”.Σε ανάρτησή του στο Facebook, δηλώνει την έκπληξή του για τις  δηλώσεις του υπουργού παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, κατά τον οποίο: το Μάρκετινγκ δεν είναι παρά 2-3 μαθήματα.





Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα ο Κος Economides γράφει (μετάφραση):

Έχω μείνει έκπληκτος. Αποσβολωμένος.

Διότι μόλις άκουσα έναν υπουργό -οχι οποιονδήποτε κυβερνητικό υπουργό- αλλά τον υπουργό παιδείας, να επιτίθεται μετωπικά εναντίον του μάρκετινγκ σαν κάτι το οποίο μπορεί να διδαχθεί σε δύο-τρια μαθήματα. Και για αυτό το λόγο αποφάσισε πως δεν αξίζει για περαιτέρω εκπαίδευση. Οπότε ακύρωσε, δίπλωσε, γκρέμισε και κατήργησε όλα τα τμήματα μάρκετινγκ στα (δημόσια) εκπαιδευτικά ιδρύματα ολόκληρης της Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ Σε ποιο πλανήτη ζείτε;
Μήπως πίνετε Coca-Cola; Τι τσιγάρα καπνίζετε;

Αν πίνετε βότκα, μήπως είναι Absolut;

Και που πίνετε τον καφέ σας; Μήπως κατά τύχη, στα Starbucks;

Δεν είμαι σίγουρος αν γυμνάζεστε, αλλά πιθανότατα θα έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια Nike, σωστά;
Απαντήστε στο τηλέφωνό σας! Είναι iPhone!

Χρησιμοποιείται ακόμα κάποιο PC; Είμαι σίγουρος πως πολύ θα θέλατε έναν Mac.. Ξυπνήστε!

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ελλάδα, είναι σπουδαίο Μάρκετινγκ.


Ίσως έτσι βελτιώσουμε τον τουρισμό.


 
Και σταματήσουμε να πουλάμε το ελαιόλαδο στα 2 ευρώ το λίτρο, 
όταν η Ιταλοί ξέρουν να πως να προσδίδουν πρόσθετη αξία, πουλώντας
 το πάνω από 15 ευρώ.


Ίσως σταματήσουμε να δίνουμε αστρονομικές τιμές για να φτιάχνουμε λογότυπα και ξεκινήσουμε να επικοινωνούμε το προϊόντα μας.

Ίσως ξεκινήσουμε το ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ σ’ αυτή την όμορφη χώρα

Ίσως όλοι θα πρέπει να μάθουμε κάτι απ’ αυτά τα 2-3 μαθήματα μάρκετινγκ που εσείς θεωρείτε πως είναι αρκετά…

WOW,

Είμαι εντυπωσιασμένος απ’ το πόσο εκτός πραγματικότητας βρισκόμαστε.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.


Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Economides για την υποστήριξή του, και ελπίζουμε να καταφέρουμε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε τις σπουδές στο Μάρκετινγκ, μια επιστήμη που χρειάζεται η Ελλάδα όσο ποτέ!

Ο Peter  Economides  είναι μια πολύ γνωστή

προσωπικότητα του Marketing και του Branding, αλλά έγινε ευρέως γνωστός στη χώρα μας μετά την ομιλία του « Rebranding Greece». Στην καριέρα του, είχε εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες όπως η πασίγνωστη καμπάνια της Apple «Think Different» ενώ έχει εργαστεί σε παγκόσμια προώθηση προϊόντων όπως Coca-Cola, Audi, Heineken, Pepsi-Cola κ.α.

Το Μάρκετινγκ και η Διαφήμιση είναι ιδανικός κλάδος για τα ΑΤΕΙ, καθώς η Τεχνολογική προσέγγιση είναι πλέον απαραίτητη για κάθε σύγχρονη Προωθητική κίνηση. Στα ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης, οι φοιτητές μέσα από πολλές ώρες εργαστηρίων (10+ εργαστηριακά μαθήματα), αποκτούν τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να τις αξιοποιήσουν άμεσα στην αγορά εργασίας με την αποφοίτησή τους, κάτι πολύ σπάνιο για τα, βασισμένα σε θεωρητικές γνώσεις, Ελληνικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, στο τμήμα  Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης, το Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ (e-Marketing) είναι ενταγμένο πλήρως στο πρόγραμμα σπουδών και οι φοιτητές, εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, εκπαιδεύονται στην πράξη για την χρήση εργαλείων του σύγχρονου Μάρκετινγκ όπως: Search Engine Marketing με Google Adwords, Social Media Marketing με Facebook, Twitter, Youtube κτλ, Banner Design με Adobe Flash, Search Engine Optimizaton (SEO),

Δημιουργία  Ηλεκτρονικών  Καταστημάτων  με  Magento,  Δημιουργία  Μακετών  με

Photoshop, Μοντάζ διαφήμισης με Premiere και After Effects, Ανάλυση στατιστικών ιστοχώρων με Google Analytics, Διαφημιστική Εκστρατεία και πολλά άλλα εργαστηριακά μαθήματα. Οι απόφοιτοι του τμήματος, έχουν εξαιρετική απορρόφηση στην αγορά


εργασίας, καθώς είναι άρτια εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάθε επιχείρησης στον προωθητικό τομέα της. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να εργάζονται on-line σε εταιρείες του εξωτερικού από το σπίτι τους, καθώς το e-Marketing μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την φυσική παρουσία του ατόμου, άλλη μια δεξιότητα που διδάσκεται στο τμήμα (oDesk). Έτσι, η ανεργία των αποφοίτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αντίθετα με απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου είναι απαραίτητη η μετέπειτα εξειδίκευση με αρκετά μεγάλο κόστος σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, κάτι απαγορευτικό πλέον για πολλούς νέους.


Η πρωτοβουλία «Save Marketing in Greece» συστάθηκε από φοιτητές και καθηγητές του αντικειμένου, οι οποίοι αγωνίζονται για την διόρθωση της αστοχίας του σχεδίου «Αθηνά» στον συγκεκριμένο τομέα. Ξεκίνησε από το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης (Ιεράπετρας) και κάνοντας χρήση των δεξιοτήτων που διδάσκονται στο τμήμα για τη στήριξη του αντικειμένου σπουδών των τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing) της χώρας. Στην προσπάθεια τους αυτή, ζητάνε την υποστήριξη εταιριών που χρησιμοποιούν το Μάρκετινγκ, επαγγελματιών και ακαδημαϊκών του χώρου, καθώς και οποιουδήποτε πιστεύει στην ανάγκη της χώρας για επαγγελματίες του Μάρκετινγκ και της Διαφήμισης.

Περισσότερα:  www.savemarketing.gr




Υπό κατάληψη το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ

Το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ τελεί υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Συλλόγου από την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ως την Παρασκευή 22 (οπότε και θα γίνει νέα γενική συνέλευση), αντιδρώντας στο νέο σχέδιο Αθηνά και τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων.
Σήμερα Πέμπτη 12 στις 2:00 στην αίθουσα 107 της φιλοσοφικής α.π.θ.θα γίνει συζητηση σχετικά με το σχέδιο Αθηνά με καθηγητές και φοιτητές. Στις 6 ο σύλλογος θα συμμετέχει στην πανελλαδική πορεία ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.
 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘’ΑΘΗΝΑ’’ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Η συστημική κρίση που βιώνουμε δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης (και τάχα σωτήριας) για το αδιέξοδο της Ελλάδας πολιτικής (τρικομματική κυβέρνηση) έρχονται να συνεχίσουν ό,τι ξεκίνησε με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Έτσι λοιπόν, το νέο σχέδιο «Αθηνά» αναιρώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για κάποια επιμέρους τμήματα( όπως τα ΤΕΙ και τα ξενόγλωσσα με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις), και πλήττοντας τους φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως εξίσου και τους μαθητές, σηματοδοτεί το τέλος της παιδείας όπως την ξέραμε. Επιχειρεί τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στην πραγματικότητα του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού λειτουργώντας ως η αρχή ενός ντόμινο για την οριστική κατάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
 Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο «Αθηνά» τις μεγαλύτερες αλλαγές τις υπόκεινται τα Τ.Ε.Ι. καθώς ο αριθμός των τμημάτων συρρικνώνεται κατά 40%, ενώ ο αριθμός των εισακτέων κατά 30% με πολλά ιδρύματα να μικραίνουν ριζικά (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης κ.α.) ή και να κλείνουν (ΤΕΙ Ιονίου).Αυτό προφανώς και θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση πολλών καθηγητών ,διοικητικών υπαλλήλων και γενικά εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ μειώνεται από περίπου 500 σε 386. Σύμφωνα με το υπουργείο οι εισακτέοι σε Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. για το 2013 από 76.000 θα μειωθούν στους 72.000.
Όσο αφορά τα ξενόγλωσσα τμήματα, συγχωνεύονται σε ένα τμήμα γενικών γνώσεων πάνω στις ξένες γλώσσες, με την επιλογή κατεύθυνσης μετά το δεύτερο έτος, χωρίς καμία συγκεκριμένη εξειδίκευση. Η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στην αλλοίωση και απαξίωση του ίδιου του γνωστικού μας αντικείμενου μέχρι τώρα, αλλά πολύ περισσότερο στην παντελή απουσία εργασιακών δικαιωμάτων καθώς παύουμε να θεωρούμαστε (άρα και να πληρωνόμαστε) ως ειδικευμένοι πτυχιούχοι αλλά ως ημι-ειδικευόμενοι αορίστου χρόνου… Το σχέδιο αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντικατάστασή της δημόσιας εκπαίδευσης από ένα ταξικό πανεπιστήμιο. Αμφισβητεί το δικαίωμα στην μόρφωση καθώς χιλιάδες φοιτητές δεν θα αντέξουν οικονομικά τις μετακινήσεις και θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους. Έπεται η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και η επιβολή διδάκτρων ως ''αναγκαία και φυσική'' λύση.
Γίνεται φανερό πως δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την γενικότερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Είναι ένα απότοκο της πολιτικής λιτότητας και εκφασισμού που εφαρμόζεται. Επιτελείται μια γενικευμένη επίθεση στην κοινωνία με την κατάργηση των δημοσίων αγαθών, με περικοπές, φόρους,  και παράλληλα καταστολή στην όποια προσπάθεια αντίδρασης (επιτάξεις, συλλήψεις, ξύλο και χημικά είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων μας). Καλούμαστε λοιπόν να ''βγούμε σε μια αγορά εργασίας'' με την ανεργία στους νέους να φθάνει το 60,7% και με πτυχία επάρκειας  που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Οι υστερικές ενέργειες της τρικομματικής κυβέρνησης  την καθιστούν εξαιρετικά αδύναμη και επικίνδυνη ταυτόχρονα, (άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός πως το σχέδιο «Αθηνά» θα περάσει με «συνοπτικές διαδικασίες» και «εν μια νυκτί» έτσι ώστε να καταφέρει να ισχύσει κιόλας από τον Μάρτιο) ακολουθώντας ακριβώς την ίδια λογική που έχει η εφαρμογή των μνημονίων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση δεν μπορεί να απαντηθεί με εξατομικευμένες λύσεις. Μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Είναι λοιπόν αναγκαία η συμπόρευση με το αγωνιζόμενο κομμάτι των ΤΕΙ, με καθηγητές και εργαζόμενους που απειλούνται με απολύσεις. Και η απάντηση θα πρέπει να είναι άμεση και δυναμική, "αντάξια" της επίθεσης που δεχόμαστε, με γενικές  συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων  και άνοιγμα στην κοινωνία.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του A.T.E.I.Θ.

Το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι.
Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», δεν απορροφάται από κάποιο άλλο
τμήμα ούτε και συγχωνεύεται. Πρόκειται για μια απλή μετακίνηση η οποία μόνο
προβλήματα δημιουργεί στους φοιτητές αλλά και στη λειτουργία του τμήματος.
Μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών, είναι μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και
επέλεξαν το τμήμα, εκτός των άλλων, για οικονομικούς κυρίως λογούς. Η μετακίνηση
στο Τ.Ε.Ι. Σερρών σημαίνει αυτόματα και τη διακοπή των σπούδων τους.
Η Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί τις ανάγκες του τμήματος καθώς ένα δίκτυο περίπου 100
βιβλιοθηκών, δίνουν κάθε χρόνο θέσεις πρακτικής άσκησης στους φοιτητές και
συμβάλλουν στις εργαστηριακές τους δραστηριότητες.
Το Σπουδαστήριο του τμήματος διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη και εξειδικευμένη, για τις ανάγκες της Βιβλιοθηκονομίας, συλλογή, η οποία δε θα μεταφερθεί στις Σέρρες καθώς ανήκει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το τμήμα, διαθέτει τις κατάλληλες
υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, και διευκολύνει την καθημερινότητα
πολλών συμφοιτητών μας.


Εκ μέρους των φοιτητών του τμήματος
Βιβλιοθηκονομίας

Αγγελική Γκουσδοβά

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Social media και υπηρεσίες!

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση, έχει δημιουργηθεί από το γραφείο τύπου που λειτουργεί στο ΑΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (δίπλα από το γραφείο των τεχνικών) κανάλι στο οπτικοακουστικό μέσο YouTube, λογαριασμός στο Twitter, ομάδα στο Facebook σχετικά με την κινητοποίηση για το σχέδιο Αθηνά, Soundcloud όπου ανεβαίνουν ηχητικά αποσπάσματα, e-mail επικοινωνίας το οποίο είναι: sxedioathina2013@gmail.com και RSS Feed για την ταχύτερη ενημέρωση σας από το Blog μας!

Αστοχία παραδείγματος στις 34 συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για το Σχέδιο Αθηνά


Αστοχία παραδείγματος στις 34 συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για το Σχέδιο Αθηνά –

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας


Στα πλαίσια της ανοιχτής διαβούλευσης του Σχεδίου Αθηνά αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr) κείμενο με 34 συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με το Σχέδιο Αθηνά το οποίο έχει αναπαραχθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα. Διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι στο ερώτημα 5 : «Ποια είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του γνωστικού κατακερματισμού» συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ως Τμήμα «μοναδικό στον Ευρωπαϊκό χώρο, υπό την έννοια της τετραετούς φοίτησης σε Ανώτατη Εκπαίδευση και μάλιστα στον Τεχνολογικό πυλώνα της εκπαίδευσης». Η παραπάνω αναφορά στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας είναι απόλυτα λανθασμένη και πιο συγκεκριμένα:


Το γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας εντάσσεται ως αυτόνομο αντικείμενο πλήρους διάρκειας προπτυχιακών σπουδών σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, τόσο στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του γνωστικού αντικειμένου. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας συνδέεται με την θεωρητική κατεύθυνση του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και εντάσσεται στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος δεν αποτελεί κατακερματισμό γνωστικού αντικειμένου δεδομένου ότι διδάσκεται σε Τμήματα ή Σχολές Επικοινωνίας Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.


Ενδεικτικά παραδείγματα σπουδών επικοινωνίας με επικέντρωση στις Δημόσιες Σχέσεις από τον χώρο του Πανεπιστημιακού Τομέα αποτελούν τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ή Σχολών Επικοινωνίας όπως στην Αμερική: Boston University, University of Miami, University of Maryland, University of Southern California, στο Ηνωμένο Βασίλειο: Bournemouth University, University of Sterling, Birmingham University, στην Γερμανία: University of Leipzig, στην Ιταλία Libera Universita de Lingue e Comunicazione, στην Ισπανία Universidad de Navarra, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, στην Τουρκία Yeditepe University, Bahcesehir University, κ.α.(http://kastoria.teikoz.gr/pr/PR_Higher_Education/PR_Universities.htm).


Ενδεικτικά παραδείγματα σπουδών επικοινωνίας από τον ευρωπαϊκό χώρο του Τεχνολογικού Τομέα αποτελούν τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ή Σχολών Επικοινωνίας, όπως στην Κύπρο, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Αυστρία FH Joanneum Graz, FH Wien, στο Βέλγιο Artevelde University College Ghent (με το οποίο υπάρχει ανταλλαγή φοιτητών και συνεργασία σε επίπεδο Erasmus), Plantijn Hogeshool, στην Γερμανία Ilmenau University of Technology, Westfalische Hoschule, HS Osnabruck/Lingen, στην Ολλανδία Hanze University of Applied Sciences Groningen (με το οποίο υπάρχει ανταλλαγή φοιτητών και συνεργασία σε επίπεδο Erasmus), University of Applied Sciences Utrecht, InHolland University of Applied Sciences, κ.α.( http://kastoria.teikoz.gr/pr/PR_Higher_Education/PR_technological_Universities.htm).

Με τα παραπάνω τεκμηριώνεται ότι το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΔΕΝ μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα παραδείγματα κατακερματισμού του γνωστικού αντικειμένου, ούτε αποτελεί Τμήμα μοναδικό στον Ευρωπαϊκό χώρο, υπό την έννοια της τετραετούς φοίτησης σε Ανώτατη Εκπαίδευση και μάλιστα στον Τεχνολογικό πυλώνα της εκπαίδευσης.


Επιπλέον η συγχώνευση του αντικειμένου της επικοινωνίας με γνωστικά αντικείμενα του χώρου των οικονομικών αποτελεί εξόφθαλμο ακαδημαϊκό ασύμβατο δεδομένου ότι υποχρεώνει τους χιλιάδες φοιτητές του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας που προέρχονται κατά 95% από το θεωρητικό 1ο Επιστημονικό πεδίο να ενταχθούν σε Τμήμα που θα περιλαμβάνει αυξημένες υποχρεώσεις σε μαθηματικά και οικονομικά με αποτέλεσμα την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ και την εγκατάλειψη τους.


Επισημαίνουμε ότι η καταληκτική συμπερασματική παράγραφος της έκθεσης εξωτερικής αξιολόγησης (Νοέμβριος 2010) υπογραμμίζει την συνέχιση του Τμήματος ως διοικητικά ανεξαρτήτου και στην περίπτωση μη επίτευξης διοικητικής ανεξαρτησίας την σύνδεση του με τις επιστημονικές πειθαρχίες των Πολιτικών Επιστημών η/και Επικοινωνιών αντί της σύνδεσης του με προγράμματα όπως της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, η των επιμέρους κλάδων όπως Μάρκετινγκ ή Μάνατζμεντ.


Θεωρώντας ότι τα παραπάνω έχουν διαφύγει της προσοχής των διαμορφωτών του Σχεδίου Αθηνά προσβλέπουμε μέσα από την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά να γίνει η αποκατάσταση του ακαδημαϊκού ασύμβατου με την συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως Τμήμα Επικοινωνίας του 1ου Επιστημονικού Πεδίου όπως ισχύει σε Τεχνολογικά Ιδρύματα του εξωτερικού και όχι ως κατεύθυνση σε Τμήμα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.


Περιληπτική Τεκμηρίωση Θέσεων του Τμήματος: http://kastoria.teikoz.gr/pr/prblog/?p=321

Αναλυτική Τεκμηρίωση Θέσεων του Τμήματος:


Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης (Νοέμβριος 2010):



Τα μέλη του Τμήματος

Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Καβάλας στις 19/2

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Καβάλας στις 19/2 είναι ως εξής :
1)Συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20\2 και ώρα 12πμ στην Πλατεία Καπνεργάτη και την κατάληψη του ιδρύματος όλη την ημέρα για την συμμετοχή όλων των φοιτητών στην απεργία .
2) Πορεία και 4ωρη αναστολή του ιδρύματος την Πέμπτη 21\2 και ώρα 6μμ στην Πλατεία Καπνεργάτη .
3)Την εκ νέου συμμετοχή όσο των δυνατών φοιτητών στη νέα σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί με την ρητή θέση των φοιτητικών συλλόγων ΣΤΕΦ-ΣΔΟ ενάντια εξ ολοκλήρου στο σχέδιο 'Αθηνά'. Εκείνη την μέρα θα γίνει 3ωρη αναστολή μαθημάτων για να παρευρεθεί ο φοιτητικός σύλλογος στην σύγκλητο.
4)Κοινός συντονισμός ενάντια στο σχέδιο 'Αθηνά' με δράσεις κτλ με τα "κοντινά" ΤΕΙ (Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκης) .
5)Λειτουργία και ενδυνάμωση από τις πρωτοβουλίες φοιτητών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και ανένταχτους φοιτητές ενάντια στο σχέδιο , την ανοιχτής πρωτοβουλίας φοιτητών ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ γενικών συνελεύσεων για τον καλύτερο συντονισμό και υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης .
6)Νέα κοινή Γενική Συνέλευση ΣΤΕΦ-ΣΔΟ την Πέμπτη 28\2 και ώρα 12πμ στο μεγάλο αμφιθέατρο .
7)Κατάληψη σήμερα 19\2 του Ιδρύματος.
8)Κοινή συνέλευση των φοιτητών του τμήματος της ΒΠ με τους φοιτητές του τμήματος της ΔΠ , την Τετάρτη 27\2 και ώρα 12πμ στο μεγάλο αμφιθέατρο θα γίνει αναστολή μαθημάτων στα δύο τμήματα από τις 12πμ μέχρι τις 4μμ
ΚΑΝΟΥΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΣ ΣΤΕΦ ΚΑΙ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ( 19\2 )

«Δεν Πάμε Πουθενά», εκ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,Αργοστόλι, 2/2/2013


Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις, ως γνωστικό αντικείμενο, από το χάρτη της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το Τμήμα ΔΣ&Ε Αργοστολίου (αλλά και το αντίστοιχο της Καστοριάς) συγχωνεύεται από άλλο ανάλογο με τίτλο: «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», που θα έχει έδρα το Μεσολόγγι.
Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το syllabus μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως πολιτική επικοινωνία, κοινωνιολογία, δημοσιότητα ΜΜΕ, Δημόσιες Σχέσεις και Ολοκληρωμένες Δημόσιες Σχέσεις, Κοινωνία και ΜΜΕ και άλλα.

Αποδοχή του σχεδίου συνεπάγεται…
·         Κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
·         Κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων της Σχολής μας.
·         Υποβάθμιση του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
·         Ανασφάλεια και απογοήτευση για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν στο νέο πτυχίο.
·         Παράλογη παύση ενός τμήματος με μεγάλη ζήτηση, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και ιδιόκτητα κτίρια.
·         Ολέθρια μετακίνηση 1.000 φοιτητών (μόνο από το Αργοστόλι) και άλλων 7.000 από άλλα μέρη της Ελλάδας στο Μεσολόγγι, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το Μεσολόγγι αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσο κόσμο.
·         Πλήρης καταστροφή της οικονομικής ζωής του Αργοστολίου.

Δεδομένα που συνηγορούν στη διατήρηση του τμήματος…
·         Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας έχει 220 εισακτέους κάθε χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του (άλλους τόσους και το αντίστοιχο τμήμα της Καστοριάς, που επίσης συγχωνεύεται).
·         Έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλες τις σχολές του Ιδρύματος, παρότι έχει τους περισσότερους φοιτητές.
·         Αν λάβουμε υπόψη μας την πρόταση της 27/12/12 για εσωτερική σύμπτυξη, τα κόστη αυτά θα έπεφταν κατά 40% (τουλάχιστον).  
·         Το ποσοστό επανεγγραφής στο Τμήμα ΔΣ&Ε είναι  της τάξεως του 80% περίπου, αφού από τους 1170 φοιτητές παρακολουθούν περίπου οι 890. Από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά.
·         Τα τελευταία 2 χρόνια ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση του Τμήματος (κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός κ.ά.) που σε συνδυασμό με τη φιλότιμη προσπάθεια των τακτικών καθηγητών έχουν καταστήσει το Τμήμα υποδειγματικό.

Να διευκρινιστεί εδώ πως οι ίδιοι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τη λογική των συγχωνεύσεων, αλλά σε μία κατεύθυνση που δεν εξαφανίζει το γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, δεν θα βλάπτει την εκπαιδευτική κοινότητα και τον κοινωνικό ιστό του τόπου (Αργοστόλι).

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα…
·         Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, που να πάνε να σπουδάσουν; Σε ιδιωτικές σχολές, ή, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού;
·         Τα χρήματα που έχει δοθεί για την αναβάθμιση του τμήματος και την ορθή του λειτουργία του τμήματος πάνε χαμένα;
·         Γιατί μια τέτοια πρόταση γνωστοποιήθηκε σε περίοδο εξεταστικής και όχι νωρίτερα;
·         Γιατί καταστρέφουν το μέλλον μας χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες.
·         Γιατί απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε επιλέξει μέσω πανελληνίων εξετάσεων;
·         Με ποια λογική καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα;

Οι Καθηγητές και ο Σύλλογος Φοιτητών

Kρίνεται το μέλλον μας!

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στα Α.ΤΕΙ Καστοριάς. Ύστερα από την αναστάτωση που ως γνωστόν έχει επιφέρει το νέο νομοσχέδιο σε ολόκληρη την Ελλάδα, πολλές εύλογες ερωτήσεις μας δημιουργήθηκαν για το γεγονός ότι έχουμε διδαχτεί κάτι εντελώς διαφορετικό με το αντικείμενο αυτό. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι όμως άλλο.Με ποια λογική αναβαθμίζεται η εκπαίδευση καταργώντας ένα κλάδο σημαντικό για τη χώρα που είναι αυτός της επικοινωνίας. Εσείς σαν πολιτικοί την επικοινωνιολογία θεωρείτε ότι δεν την χρειάζεστε ή ότι δεν την έχετε χρειαστεί μέχρι σήμερα? Εσείς οι ίδιοι τη δημιουργήσατε! Πέρα από το θέμα ότι χάνουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σκεφτήκατε ποτέ ότι αν θέλαμε να σπουδάσουμε Διοίκηση Επιχειρήσεων θα πηγαίναμε στις αντίστοιχες που υπάρχουν στις πόλεις μας? Και με λιγότερα μόρια επίσης! Όλοι μας έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτό το τμήμα που επιλέξαμε κι εσείς μας λέτε ξαφνικά ότι δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε το πτυχίο για το οποίο μπήκαμε στη σχολή, αλλά για κάποιο εντελώς διαφορετικό που κανείς ακόμα δεν έχει καταλάβει τι αντικείμενο θα είναι αυτό. Διοίκηση επιχειρήσεων, οργανισμών και ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Τι ακριβώς δηλαδή θα διοικούμε,πώς διοικούνται τα συστήματα και τι ακριβώς εννοείτε με τον τίτλο που θέλετε να μας δώσετε. 
Ο σκοπός της αναβάθμισης στην εκπαίδευση είναι: κάτι άχρηστο να καταργείται ή να γίνεται χρήσιμο,δηλαδή που να έχει επαγγελματική αποκατάσταση.Εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Ένα αξιόλογο τμήμα που έχει γερά θεμέλια, με αυξημένη ζήτηση (κάθε χρόνο και μεγαλύτερη), με εισακτέους που δεν είναι λιγότεροι των 250 κάθε χρόνο, ενεργούς φοιτητές με όνειρα και όρεξη για δημιουργικότητα.Υποδομές καινούριες! Το πρόγραμμα σπουδών από τα πιο αξιόλογα...όσο για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι αναμφισβήτητη.Καθώς στα καλύτερα πανεπιστήμια Αγγλίας και Αμερικής υπάρχει ανεπτυγμένο το αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων η Ελλάδα γιατί ξαφνικά δε μας έχει ανάγκη; Μας διώχνει το ίδιο το κράτος σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Τέλος είναι αδιανόητο για ένα κράτος που περνάει κρίση όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και σε πολλούς άλλους να θέλει να αφανίσει ένα τέτοιο αντικείμενο σπουδών.Στην εποχή που ζούμε όλα στηρίζονται στις Δημόσιες Σχέσεις και στην επικοινωνία.

Με εκτίμηση
Δήμητρα Πασχαλίδου

Κάλεσμα του ΤΕΙ Σερρών

 Καλούμε την Πέμπτη 21/2, στις 18:00, στις πόλεις μας συγκεντρώσεις για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα για το δικαίωμα μας στις σπουδές. Να δηλώσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική απόσυρση του σχεδίου Αθηνά!



Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Σπουδαστών, αποτελείται από φοιτητές που αγωνιζόμαστε ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Επειδή θέλουμε να πάρουμε όλοι οι σπουδαστές τον αγώνα αυτό στα χέρια μας, συντονιζόμαστε καθημερινά για να γίνονται συνελεύσεις με σκοπό την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συλλογικότητα και σε κάθε φοιτητή που θέλει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.


Το σχέδιο Αθηνά περιλαμβάνει: 1)Συγχωνεύσεις τμημάτων με άλλα (που πολλές φορές δεν συμβαδίζει το αντικείμενο σπουδών τους ουτε στο ελάχιστο), 2)κατάργηση σχολών, 3)μεταφορές, 4)μετονομασίες, 5)υποβαθμίσεις πυχίων, 6)μείωση προϋπολογισμού κατα 50%, 7)μείωση ωρομίσθιου διδακτικοΎ προσωπικού κατά 90%.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση και η Τρόικα θέλουν να περάσουν αυτό το σχέδιο για ένα και μόνο σκοπό: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ.


Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε όλοι με ανθρώπινους ρυθμούς και υποδομές! Απαιτούμε την συνολική κατάργηση του σχεδίου Αθηνά.





ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ