Η αξία των τριών επιστημών! .

Χτυπήσατε τρεις επιστήμες που ΔΕΝ έπρεπε να χτυπήσετε! Την ΠΑΤΗΣΑΤΕ!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως από αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται η παρούσα ανακοίνωση, συστάθηκε και λειτουργεί στο χώρο του ΤΕΙ μας.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σχέδιο που ακολουθεί συντάχθηκε για το ΤΕΙ Καστοριάς, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί «κατάληψη» στη Γενική Συνέλευση.

Σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης ΑΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης είναι η εξής

ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε απ’ τους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς και των τριών τμημάτων, του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

Α. Διαπιστώσεις-Θέσεις
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι ένα σχέδιο χωρίς μελλοντικό όραμα για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για το σύνολο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.

Αναφορικά με το ΤΕΙ ΔΜ και στα πλαίσια διατύπωσης γνώμης του Ιδρύματος στις προτεινόμενες αλλαγές το σχέδιο:
·         Διαλύει δομές δεκαετιών χωρίς λογική, αιτία και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια. Δυστυχώς δεν είναι κατανοητό με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σ.Δ.Ο. αλλάζει έδρα, τη στιγμή που μιλάμε για τη θεραπεία του κατακερματισμού των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την παραμονή τους σε κοινές δομές.
·         Οδηγεί σε συρρίκνωση του Ιδρύματος κατά 45%, όταν αρχίζει να διαφαίνεται και η πολιτική βούληση για τη συρρίκνωση και των άλλων δομών Ανώτατης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας.
·         Καταργεί Τμήματα ελκυστικά ή/και μοναδικά στην Ελλάδα, τμήματα που κατά γενική ομολογία προσφέρουν επιστήμονες απαραίτητους στον επαγγελματικό ιστό της χώρας μας
·         Παντρεύει αντικείμενα που δεν έχουν καμία συνάφεια μεταξύ τους και δημιουργεί Τμήματα ο τίτλος των οποίων είναι παγκόσμια πρωτοτυπία (πχ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων)
·         Μετακινεί και ανταλλάσσει φοιτητές μεταξύ των Παραρτημάτων του δημιουργώντας μεγάλο οικονομικό κόστος, κοινωνική αναταραχή και δυσλειτουργία στις υποδομές των Παραρτημάτων
·         Προκαλεί προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων είτε καταργώντας Τμήματα είτε απορροφώντας τα από μη ομοειδή αντικείμενα.
·         Δεν προϋπολογίζει μεταβατικό χρόνο προσαρμογής, ο οποίος είναι απαραίτητος, στις οποιεσδήποτε αλλαγές τελικά αποφασισθούν.

Τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ εμφανίζουν επιλεκτικό μη ακαδημαϊκό χαρακτήρα κινούνται όμως προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης οικονομικών πόρων (κριτήριο Κ5) και στα πλαίσια αυτά κρίνουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο διάλογο. 

Β. Προτάσεις-Διεκδίκηση
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με βάση τα παραπάνω και θέλοντας να δώσει το στίγμα των θέσεων και προθέσεων του απέναντι στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, αντιλαμβανόμενο και τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα και η ελληνική οικογένεια, αποφάσισε να διεκδικήσει την παρουσία 15 Τμημάτων στο Ίδρυμα ως εξής:

1.       Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών: 5 Τμήματα με απορρόφηση του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών. Έδρα της Σχολής και των Τμημάτων η Κοζάνη, όπως ορίζει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.
·         Βιομηχανικού Σχεδιασμού
·         Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος
·         Ηλεκτρολογίας
·         Μηχανολογίας
·         Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης.

2.      Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας: 2 Τμήματα με έδρα την ΚΟΖΑΝΗ:
·         Διατήρηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ως έχει στην Κοζάνη με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 596. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί οργανικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και ως τέτοιο (λόγω των ακαδημαϊκών συνεργειών) θα πρέπει να εδρεύει και αυτό στην πόλη της Κοζάνης. Επιπλέον, προτείνουμε να παραμείνει η ονομασία του Τμήματος με το υφιστάμενο τίτλο, δηλαδή ως Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς ο εν λόγω τίτλος ανταποκρίνεται περισσότερο στη διεθνή ακαδημαϊκή ονοματοδοσία των σχετικών τμημάτων. Το Τμήμα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) που έχει έδρα στην Κοζάνη. Μαζί με τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, που συγχωνεύονται σε ένα, η ΣΔΟ έχει επάρκεια προσωπικού (22 μέλη Ε.Π, με τρία μέλη Ε.Ε.Π), σε ειδικότητες για να καλύψει το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών της αναγκών. Το Τμήμα έχει απόλυτη επάρκεια σε υποδομές (εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας, εποπτικά μέσα, βιβλιοθήκες), με πλήρη γραμματειακή υποστήριξη και με το μακράν χαμηλότερο κόστος ανά σπουδαστή μεταξύ όλων των Σχολών και Παραρτημάτων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.  Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί άριστες υποδομές φοιτητικής μέριμνας στην Κοζάνη. Η Σ.Δ.Ο. μπορεί να σταθεί απολύτως ανταγωνιστικά απέναντι σε οποιαδήποτε αντίστοιχη Δημόσια ή Ιδιωτική Σχολή.
·         Συγχώνευση των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών σε ένα Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 571, όπως προτείνει και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και τη δημιουργία δύο κατευθύνσεων: ι) Λογιστικής και ιι) Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών. Η συγχώνευση του τμήματος Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών στο νέο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Το νέο τμήμα που δημιουργείται είναι ακαδημαϊκά ισχυρό, έχει ευθεία σχέση με την αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας (και συνεπώς είναι εξαιρετικά ελκυστικό) και έχει όλες τις υποδομές που απαιτούνται για την απρόσκοπτη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους φοιτητές.

3.       Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας: 2 Τμήματα με έδρα της Σχολής στην Κοζάνη, όπως ισχύει ήδη από το ΦΕΚ Ίδρυσης.
  • Τμήμα Μαιευτικής με έδρα την Κοζάνη (Πτολεμαϊδα) και κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 662. Το Τμήμα Μαιευτικής στηρίχτηκε και στηρίζεται έμπρακτα από τους πολίτες και όλους του φορείς της τοπικής κοινωνίας. Έχει συνολικά 310 ενεργούς φοιτητές και φοιτήτριες, σε εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Εορδαίας και απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Η οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος τόσο από εκπαιδευτικής όσο και από διοικητικής σκοπιάς είναι άψογη και υποδειγματική. Η στήριξη που παρέχεται από ένα πολύ καλά οργανωμένο Νοσοκομείο όπως είναι το Μποδοσάκειο, αποτελεί βασική συνιστώσα της επιτυχίας του τμήματος. Η εκπαίδευση είναι πλήρης ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς στο παραπάνω νοσοκομείο λειτουργούν όλα τα απαραίτητα τμήματα και κλινικές για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους πολίτες και υψηλής εκπαίδευσης στους φοιτητές. Η διεθνής τάση για φυσιολογικούς τοκετούς ενδυναμώνει την πεποίθηση μας ότι το συγκεκριμένο Τμήμα θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του στην περιοχή μας. Εντυπωσιακό στοιχείο για τη λειτουργία του Τμήματος Μαιευτικής αποτελούν επίσης δείκτες ποιότητας όπως η βάση εισαγωγής (12.500 μόρια) και το ποσοστό εισαγομένων, εγγεγραμμένων και ενεργών φοιτητών, που ανέρχεται στο εντυπωσιακό 90-95%. Το τμήμα Μαιευτικής αποτελεί το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα παρέμενε ανεπηρέαστο από την εισαγωγή της βάσης του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις, ως προς τον αριθμό των εισαγομένων φοιτητών.
  • Τμήμα Εργοθεραπείας: το Τμήμα αυτό έχει ιδρυθεί το 2009 και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η λειτουργία του.
     
4.      ΣΤΕΓ: 3 Τμήματα με έδρα τη Φλώρινα:
·         Αυτοδύναμη παραμονή του Τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 726 Το Τμήμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που προετοιμάζει επιστήμονες που θα απασχοληθούν στον ποιοτικό έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, και ειδικότερα των μεταποιημένων, σε μια εποχή όπου η χώρα μας ορθά επιλέγει και προωθεί-ενισχύει την στροφή προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος σε αυτή την κατεύθυνση θεραπεύει ταυτόχρονα το γνωστικό αντικείμενο της αγροτικής οικονομίας-μάρκετινγκ και τον ποιοτικό έλεγχο των αγροτικών προϊόντων (τροφίμων). Ειδικότερα: το 42,5% των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών καλύπτουν το αντικείμενο του ποιοτικού ελέγχου των κυριότερων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, το 45% των μαθημάτων καλύπτουν το αντικείμενο της αγροτικής οικονομίας-μάρκετινγκ κι ένα 12% των μαθημάτων καλύπτουν μαθήματα γενικότερων γνώσεων-σύμφωνα και με τις μέχρι σήμερα προσταγές της ελληνικής Πολιτείας. Το Τμήμα ΕΠΕΑΠ είναι ενταγμένο και ενσωματωμένο στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στη  Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας αφού τα τμήματα που σχετίζονται με ποιοτικό έλεγχο και τα οικονομικά της γεωργίας λειτουργούν σε Γεωπονικά Τμήματα, τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς το συγκεκριμένο Τμήμα με την ένταξη του σε μια οικονομική Σχολή θα υποστεί επιστημονική απομόνωση. Η ζήτηση του Τμήματος κατά την τελευταία ακαδημαϊκή περίοδο είχε την τις πρώτες θέσεις προτίμησης από το 24% των φοιτητών. Οι εργαζόμενοι απόφοιτοι του απασχολούνται κατά 61% στον ποιοτικό έλεγχο αλλά και η πρακτική άσκηση των φοιτητών πραγματοποιείται κατά 85% στο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος που φοιτούν. Η απορρόφηση του Τμήματος από ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων εκτός των άλλων αδικεί τους φοιτητές που θέλουν να εξειδικευτούν στον ποιοτικό έλεγχο και επέλεξαν να φοιτήσουν σε αυτό το Τμήμα μακριά από τις οικογένειες τους. Το Τμήμα επιλέχτηκε βάση του προγράμματος Σπουδών του και της ανταπόκρισης που έχει αυτό στην αγορά εργασίας. Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών σπουδαστών μεταφέρεται σε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων του (εργαστηριακά και σχετιζόμενα με τον αγροτικό τομέα) δεν διδάσκονται και δεν μπορούν να διδαχθούν σε μια Σ.Δ.Ο.
·         Ζωικής Παραγωγής με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 542.
·         Φυτικής Παραγωγής με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 537
Η απορρόφηση Τμημάτων κεντρικών Ιδρυμάτων από περιφερειακά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιεί την πολιτική της αποκέντρωσης.

5.      Παράρτημα Καστοριάς: 2 Τμήματα με έδρα την Καστοριά:
·   Διατήρηση του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών με τη μετονομασία του σε Μηχανικών Πληροφορικής και κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 735 όπως προτείνει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και ενσωμάτωσης του διοικητικά στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η μεταφορά όμως του νέου αυτού Τμήματος στα Γρεβενά δεν εξυπηρετεί ούτε τα ακαδημαϊκά κριτήρια ούτε λόγους πρακτικής λειτουργίας του Τμήματος. Η μετακίνηση του θα δημιουργήσει μεγάλη σπατάλη χρημάτων του δημοσίου, αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και στον φοιτητικό πληθυσμό.
·   Συγχώνευση του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 730 και ονομασία Διεθνείς Επιχειρησιακές Σχέσεις και Επικοινωνία και δύο κατευθύνσεις: ι) Διεθνούς Εμπορίου και ιι)Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Το νέο Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.


6.     Παράρτημα Γρεβενών: 1 Τμήμα
·         Συγχώνευση των δύο Τμημάτων Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία και Επιχειρησιακής Πληροφορικής σε ένα Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας με κωδικό μηχανογραφικού 734, και ένταξη του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Ιδρύματος. Η απορρόφηση των δύο Τμημάτων από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους. Τα προγράμματα σπουδών των δύο αυτών Τμημάτων των Γρεβενών είναι διαφορετικά από ένα πρόγραμμα σπουδών μηχανικών πληροφορικής με ιδιαίτερη κατεύθυνση προς τις εφαρμογές της πληροφορικής στην οικονομία και τη διοίκηση. Το υπόβαθρο των φοιτητών είναι διαφορετικό και θα δημιουργήσει προβλήματα στην απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων αλλά και την επιτυχή τους εξέταση. Το Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας που προτείνεται σε αντιδιαστολή με την πρόταση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και διατηρώντας την κατεύθυνση που τα δύο τμήματα παρείχαν μέχρι σήμερα στους σπουδαστές τους θα διατηρήσουν στην αγορά εργασίας επαγγελματίες που θα έχουν γνώσεις πληροφορικής και μία σωστή κατανόηση της διοίκησης και οικονομίας. Οι δύο αυτές δεξιότητες είναι τα κρίσιμα συστατικά για την εξυπηρέτηση, λειτουργία, παραγωγή και διοίκηση επιτυχημένων οργανισμών, μικρών, μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Ανάλογα Τμήματα είναι διακριτά από τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και η ύπαρξη τους κρίνεται αναγκαία στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
·         Απορρόφηση του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού από το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στην Κατερίνη με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 549, όπως ορίζει και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας όλων των ανωτέρω και ομαλής μετάβασης κυρίως του φοιτητικού πληθυσμού στα νέα δεδομένα είναι η πρόνοια ύπαρξης μεταβατικής περιόδου.

Φωτογραφικό υλικό από την πορεία στο Υπουργείο Παιδείας κατά του προσχεδίου Αθηνά την Πέμπτη 28/02/2013

Φωτογραφικό υλικό από την πορεία στο Υπουργείο Παιδείας κατά του προσχεδίου Αθηνά την Πέμπτη 28/02/2013, ευχαριστούμε τον Λεωνίδα Τραπότση που μας παρείχε τις φωτογραφίες του.



  



























Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Θέσεις του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σάμος)


 Σύμφωνα με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 31/01/2013 από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, προβλέπεται η απορρόφηση του Τμήματός μας από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως προβλέπεται στο νέο Τμήμα που θα προκύψει θα υπάρχουν οι κατευθύνσεις "Στατιστικής  και Αναλογιστικών" και "Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών".
Θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:
1.Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φύσει πρωτοποριακό ίδρυμα και με καινοτομίες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης προχώρησε στην ίδρυση του ΤΣΑΧΜ με επιδίωξη οι τυπικοί απόφοιτοι του να έχουν υπόβαθρο θεωρητικού επιστήμονα έτσι ώστε να μπορούν με ποιοτικό τρόπο να συμβάλλουν στις ανάγκες της εξελισσόμενης ελληνικής κοινωνίας και αγοράς τόσο στη Στατιστική όσο και στα Αναλογιστικά-Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά.
Το ΤΣΑΧΜ ξεφεύγει από τις κλασσικές σπουδές (τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο), συνεπές προς την επιδίωξη της ίδρυσης του ως Τμήμα που συνδυάζει άριστα την επιστήμη με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της για ποιοτικά καταρτισμένους νέους ανθρώπους. Το Τμήμα ΣΑΧΜ θεραπεύει ένα διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΣΑΧΜ έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την ανάλυση των απαραίτητων στοιχείων για τη διερεύνηση και εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν διάφορα αβέβαια κοινονικοοικονομικά γεγονότα κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων χρονικών διαστημάτων. Τα αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των χρηματοοικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Μια καλή παραβολή για αυτό θα ήταν να μελετήσει κανείς με προσοχή αφενός τον οδηγό σπουδών του Τμήματος, και δει την περιγραφή των μαθημάτων του που στοιχειοθετούν τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, και αφετέρου το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών.
Η ανάγκη ύπαρξης σημαντικών φυτωρίων και στην Ελλάδα πάνω στη Στατιστική και τα Αναλογιστικά - Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά (στην υφιστάμενη κατάσταση υπάρχουν μόνο δύο σχετικά Τμήματα, του Πειραιά και της Σάμου) φαίνεται από την βαρύτητα τέτοιου επαγγέλματος και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε άρθρα του Wall Street Journal όπου γίνεται συγκριτική αξιολόγηση 200 επαγγελμάτων στις Η.Π.Α. με βάση τις αμοιβές και την ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος τα επαγγέλματα του Αναλογιστή και Στατιστικού κατατάσσονται, μαζί με το επάγγελμα του μαθηματικού, στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα:
Κατάταξη επαγγελμάτων
Επαγγέλματα  2009    2010    2011    2012
Μαθηματικός    1          6          2          10
Αναλογιστής    2          1          3          2
Στατιστική       3          8          4          18
Το ΤΣΑΧΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι λοιπόν ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό Τμήμα για τα ελληνικά δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση με σύγχρονα και υπό διαρκή εξέλιξη επιστημονικά αντικείμενα.
Μια πιθανή απορρόφησή του από το Μαθηματικό Τμήμα, θα αποδυναμώσει τους στόχους του αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και αγοράς.
2. Tο πρόγραμμα σπουδών και οι στόχοι του Τμήματος είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και σχεδιασμού από επιφανείς επιστήμονες στα σχετικά ερευνητικά πεδία τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δρ. Norberg Ragnar, Δρ. Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος και Δρ. Jef L. Teugels, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικότατο και ποιοτικό έργο πάνω στο πρόγραμμα σπουδών του ΣΑΧΜ με βάση τα διεθνή πρότυπα, τις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και αγοράς, καθώς επίσης και τις τρέχουσες εξελίξεις στην έρευνα της περιοχής της Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών. Οι Δρ. Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος και Jef L. Teugels ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Τμήματος ως αναγνώριση της σημαντικής επιστημονικής προσφοράς τους.
3.Oι αιτήσεις προς το ΤΣΑΧΜ για κατατακτήριες εξετάσεις και για μεταπτυχιακές σπουδές στo Τμήμα προέρχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως επίσης και από Μαθηματικά Τμήματα ανά την χώρα. Αυτό δείχνει ότι το Τμήμα προσελκύει άτομα τα οποία αναζητούν νέες προοπτικές για την καριέρα τους και ζητούν να διαφοροποιηθούν από το πτυχίο του μαθηματικού. Πέραν τούτου το Τμήμα έχει αποκτήσει φήμη στην Ελλάδα ως προς το υψηλό επίπεδο σπουδών καθότι οι αιτήσεις για το ΠΜΣ προέρχονται και από συναφή οικονομικά Τμήματα ανά την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι, μεταξύ των διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος, υπάρχουν άτομα που προέρχονται από το αντίστοιχο Τμήμα του Πειραιά, από πολλά Μαθηματικά Τμήματα διαφόρων Πανεπιστημίων ανά την Ελλάδα.
4.Η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε επιχειρήσεις και φορείς συνδέει με μεγάλη επιτυχία τους φοιτητές με την αγορά εργασίας και αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης και καλές εργασιακές προοπτικές. Σημειώνουμε ότι πολλές φόρες οι ασκούμενοι συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που έκαναν την πρακτική τους άσκηση και μετά την απόκτηση του πτυχίου τους εξασφαλίζοντας έτσι άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Μείζονος σημασίας στοιχείο είναι επίσης ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΤΣΑΧΜ (ΠΕ9 Οικονομολόγων) εξασφαλίζουν σαφή πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε αντικειμενικά δύσκολες εποχές για τη χώρα.
5. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου Τμήματος (όπως το ΤΣΑΧΜ) και στη περιφέρεια και δει στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου. Το ΤΣΑΧΜ διατηρεί υψηλό διδακτικό επίπεδο και είναι το μοναδικό Τμήμα στη ελληνική περιφέρεια, και μάλιστα σε μια ακριτική περιοχή στη Στατιστική, Αναλογιστικά και Χρηματοοικονομικά. Σαφέστατα προάγει ακαδημαϊκότητα και πολιτισμό και είναι ένας πολύτιμος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης για το νησί της Σάμου. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένας πνεύμονας ουσιαστικής παιδείας σε πλέον σύγχρονα επιστημονικά πεδία.
6.Το Τμήμα έχει ένα ελκυστικό προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Στατιστικά Τμήματος:
Πτυχιούχοι Προπτυχιακού κύκλου σπουδών: 269·
Πτυχιούχοι Mεταπτυχιακού κύκλου σπουδών : 77·
Ενεργοί Προπτυχιακοί Φοιτητές: 567·
Ενεργοί Μεταπτυχιακοί Φοιτητές : 45, YΔ : 12·
Διδάσκοντες:  Καθηγητές: 19 (εκ των οποίων οι 6 είναι υπό διορισμό) και ΕΤΕΠ: 1
Το Τμήμα παρουσιάζει εκτεταμένη και σημαντική επιστημονική  δραστηριότητα όσο αφορά στην διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, θερινά σχολείων.
Η διεθνής αναγνώριση του ΣΑΧΜ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών μας τους επιτρέπει να διεκδικούν με επιτυχία ανταγωνιστικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα αναφέρω το πανεπιστήμιο Warwick το οποίο πέρσι πρόσφερε σε απόφοιτο μας την μία εκ των δύο full υποτροφιών που παρείχε με χρηματοδότηση από το Βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας και πλήρη κάλυψη διδάκτρων, κατοικίας, κόστους ζωής
Συνοψίζοντας:Η πρόταση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ αντίκειται στα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο για τους παρακάτω λόγους:
α) Το γνωστικό αντικείμενο του ΣΑΧΜ είναι πρωτοποριακό και μοντέρνο και αντιστοιχεί πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνής αγοράς εργασίας. Η ίδρυση του Τμήματος και η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του έγινε μετά από ενδελεχή μελέτη και διαβούλευση με ειδήμονες ακαδημαϊκούς κορυφαίων σχολών της αλλοδαπής, καθώς και με σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Οι απόφοιτοι του ΣΑΧΜ είναι οι στατιστικοί και αναλογιστικοί-χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι τους οποίους έχει ιδιαίτερα ανάγκη η ελληνική οικονομία στις κρίσιμες εποχές που ζούμε.
β) Αντίστοιχο με το ΣΑΧΜ, στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ αντίστοιχα Τμήματα υπάρχουν σε πολλά μεγάλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.
γ) Οι επιστημονικές και ερευνητικές επιδόσεις του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος είναι υψηλού επιπέδου με συνολικά εκατοντάδες δημοσιευμένες εργασίες (με εκατοντάδες ετεροαναφορές) σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
δ) Η διεθνής αναγνώριση του ΣΑΧΜ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών μας τους επιτρέπει να διεκδικούν με επιτυχία ανταγωνιστικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.
ε) Το Τμήμα έχει πρόσθετα έσοδα από το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του (δίδακτρα, χορηγίες, υποτροφίες) και άλλους πόρους (θερινά σχολεία, ποσοστά εισφορών ΤΕΕ, κλπ). Οι απόφοιτοι που μεταπτυχιακού μας προγράμματος παρουσιάζουν μεγάλη απορρόφηση από την ελληνική αγορά εργασίας.
στ) Το ΣΑΧΜ από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα έχει βάση εισαγωγής πολύ πάνω από τις 10.000 μόρια πράγμα το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Τμήμα μας έχει σημαντική ζήτηση μεταξύ των εισακτέων κατά τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του. Σήμερα έχει πάνω από 500 ενεργούς φοιτητές. Επίσης, ποτέ δεν παρατηρήθηκαν κενές αίθουσες ή μειωμένη παρακολούθηση και ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Το Τμήμα είχε πάντα φοιτητές που εγγράφονταν και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα σε γεμάτες αίθουσες. Παρήγαγε επίσης σχετικά σταθερό ρυθμό αποφοίτων τόσο προπτυχιακών, όσο και μεταπτυχιακών, μια και διαθέτει ένα βιώσιμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εδώ και 8 χρόνια (2005-2013).
ζ) Η βάση στις εισαγωγικές διασφαλίζει την βιωσιμότητα ακόμη και αν εισαχθεί το όριο του 10 στις εισαγωγικές.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την πρότασή του αυτή και να προλάβει τη διάπραξη ενός σοβαρού λάθους και μιας μεγάλης αδικίας απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους που μαζικά εκφράζουν έκπληξη, έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια από την ανακοίνωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που αφορά στο ΣΑΧΜ.

Δελτίο Τύπου Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών- Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών





ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ)
Δελτίο τύπου σχετικό με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»
Σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», προβλέπεται η απορρόφηση του Τμήματός μας από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η αλλαγή αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθώς υποβαθμίζει στις σπουδές μας και αλλάζει το αντικείμενο αυτών! Επίσης, ο συνολικός σχεδιασμός του «ΑΘΗΝΑ» αποδυναμώνει τις σχολές για λόγους καθαρά οικονομικούς και πολιτικούς. Ο Φοιτητικός Σύλλογος τάσσεται στο πλευρό των σχολών που αγωνίζονται για το δίκαιο των επιχειρημάτων τους και την μη εξαφάνισή τους λόγω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος  ΣΑΧΜ, απορρίπτουμε καθολικά την απορρόφηση που προβλέπει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», καθώς:

·      Αλλάζει το αντικείμενο σπουδών μας με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τα διπλώματα των αποφοίτων του τμήματος, να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φοιτητών που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα.
·      Το τμήμα είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και μάλιστα καινοτόμο, καθώς παρέχει πληθώρα γνώσεων, είναι ένα πρωτοποριακό Τμήμα για τα ελληνικά δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση με σύγχρονα και υπό διαρκή εξέλιξη επιστημονικά.
·      Το γνωστικό αντικείμενο του ΣΑΧΜ είναι πρωτοποριακό και μοντέρνο και αντιστοιχεί πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
·      Αντίστοιχο με το ΣΑΧΜ, στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
·      Το Τμήμα έχει ένα ελκυστικό προπτυχιακό και μεταπτυχιακόπρόγραμμα σπουδών. Είμαστε ενεργό τμήμα που αριθμεί σχεδόν 565 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές.
·      Οι αιτήσεις προς το ΣΑΧΜ για κατατακτήριες εξετάσεις και για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα προέρχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως επίσης και από Μαθηματικά Τμήματα ανά την χώρα. Αυτό δείχνει ότι το Τμήμα προσελκύει άτομα τα οποία αναζητούν νέες προοπτικές για την καριέρα τους και ζητούν να διαφοροποιηθούν από το πτυχίο του μαθηματικού.
·      Η διεθνής αναγνώριση του ΣΑΧΜ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών τους επιτρέπει να διεκδικούν με επιτυχία ανταγωνιστικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», δεν θέλουμε καμία συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα. ΟΧΙ στη συγχώνευση του τμήματος Σ.Α.Χ.Μ. με το τμήμα Μαθηματικών.Δεν θα πληρώσει ο φοιτητής και η οικογένεια του την κρίση τους και τα αποτελέσματά της!



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

 ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Κάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο Yπουργείο Παιδείας

Έχοντας ως κοινό στόχο την απόσυρση και κατάργηση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πανελλαδικός συντονισμός όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σας καλούμε λοιπόν σε κοινή διαδήλωση στο υπουργείο παιδείας στις 14/3 όπου θα απαιτήσουμε την απόσυρση αυτού του σχεδίου που υπονομεύει και
καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου .Για να έχει αυτή η προσπάθεια αποτέλεσμα και
συμμετοχή θα πρέπει να τεθεί στις γενικές συνελεύσεις όλων των τμημάτων και να διαδοθεί στην φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα.



Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για συντονισμό σε άλλες δράσεις επικοινωνήστε σε αυτό το e-mail
syntonistikoagglikou@gmail.com

Το blog μας είναι http://syntonismosxenoglwsswn.wordpress.com/



Συντονιστικό κατάληψης Αγγλικού,

Φοιτητές Γερμανικού, 

Ανοιχτή Συνέλευση ΤΕΙ

Βίντεο από την Πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας 28/02/2013


Βίντεο από την πορεία που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας