Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Θέσεις του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σάμος)


 Σύμφωνα με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 31/01/2013 από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, προβλέπεται η απορρόφηση του Τμήματός μας από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως προβλέπεται στο νέο Τμήμα που θα προκύψει θα υπάρχουν οι κατευθύνσεις "Στατιστικής  και Αναλογιστικών" και "Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών".
Θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:
1.Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φύσει πρωτοποριακό ίδρυμα και με καινοτομίες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης προχώρησε στην ίδρυση του ΤΣΑΧΜ με επιδίωξη οι τυπικοί απόφοιτοι του να έχουν υπόβαθρο θεωρητικού επιστήμονα έτσι ώστε να μπορούν με ποιοτικό τρόπο να συμβάλλουν στις ανάγκες της εξελισσόμενης ελληνικής κοινωνίας και αγοράς τόσο στη Στατιστική όσο και στα Αναλογιστικά-Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά.
Το ΤΣΑΧΜ ξεφεύγει από τις κλασσικές σπουδές (τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο), συνεπές προς την επιδίωξη της ίδρυσης του ως Τμήμα που συνδυάζει άριστα την επιστήμη με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της για ποιοτικά καταρτισμένους νέους ανθρώπους. Το Τμήμα ΣΑΧΜ θεραπεύει ένα διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΣΑΧΜ έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την ανάλυση των απαραίτητων στοιχείων για τη διερεύνηση και εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούν διάφορα αβέβαια κοινονικοοικονομικά γεγονότα κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων χρονικών διαστημάτων. Τα αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των χρηματοοικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Μια καλή παραβολή για αυτό θα ήταν να μελετήσει κανείς με προσοχή αφενός τον οδηγό σπουδών του Τμήματος, και δει την περιγραφή των μαθημάτων του που στοιχειοθετούν τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, και αφετέρου το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών.
Η ανάγκη ύπαρξης σημαντικών φυτωρίων και στην Ελλάδα πάνω στη Στατιστική και τα Αναλογιστικά - Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά (στην υφιστάμενη κατάσταση υπάρχουν μόνο δύο σχετικά Τμήματα, του Πειραιά και της Σάμου) φαίνεται από την βαρύτητα τέτοιου επαγγέλματος και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε άρθρα του Wall Street Journal όπου γίνεται συγκριτική αξιολόγηση 200 επαγγελμάτων στις Η.Π.Α. με βάση τις αμοιβές και την ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος τα επαγγέλματα του Αναλογιστή και Στατιστικού κατατάσσονται, μαζί με το επάγγελμα του μαθηματικού, στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα:
Κατάταξη επαγγελμάτων
Επαγγέλματα  2009    2010    2011    2012
Μαθηματικός    1          6          2          10
Αναλογιστής    2          1          3          2
Στατιστική       3          8          4          18
Το ΤΣΑΧΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι λοιπόν ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό Τμήμα για τα ελληνικά δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση με σύγχρονα και υπό διαρκή εξέλιξη επιστημονικά αντικείμενα.
Μια πιθανή απορρόφησή του από το Μαθηματικό Τμήμα, θα αποδυναμώσει τους στόχους του αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και αγοράς.
2. Tο πρόγραμμα σπουδών και οι στόχοι του Τμήματος είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και σχεδιασμού από επιφανείς επιστήμονες στα σχετικά ερευνητικά πεδία τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δρ. Norberg Ragnar, Δρ. Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος και Δρ. Jef L. Teugels, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικότατο και ποιοτικό έργο πάνω στο πρόγραμμα σπουδών του ΣΑΧΜ με βάση τα διεθνή πρότυπα, τις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και αγοράς, καθώς επίσης και τις τρέχουσες εξελίξεις στην έρευνα της περιοχής της Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών. Οι Δρ. Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος και Jef L. Teugels ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Τμήματος ως αναγνώριση της σημαντικής επιστημονικής προσφοράς τους.
3.Oι αιτήσεις προς το ΤΣΑΧΜ για κατατακτήριες εξετάσεις και για μεταπτυχιακές σπουδές στo Τμήμα προέρχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπως επίσης και από Μαθηματικά Τμήματα ανά την χώρα. Αυτό δείχνει ότι το Τμήμα προσελκύει άτομα τα οποία αναζητούν νέες προοπτικές για την καριέρα τους και ζητούν να διαφοροποιηθούν από το πτυχίο του μαθηματικού. Πέραν τούτου το Τμήμα έχει αποκτήσει φήμη στην Ελλάδα ως προς το υψηλό επίπεδο σπουδών καθότι οι αιτήσεις για το ΠΜΣ προέρχονται και από συναφή οικονομικά Τμήματα ανά την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι, μεταξύ των διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος, υπάρχουν άτομα που προέρχονται από το αντίστοιχο Τμήμα του Πειραιά, από πολλά Μαθηματικά Τμήματα διαφόρων Πανεπιστημίων ανά την Ελλάδα.
4.Η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε επιχειρήσεις και φορείς συνδέει με μεγάλη επιτυχία τους φοιτητές με την αγορά εργασίας και αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης και καλές εργασιακές προοπτικές. Σημειώνουμε ότι πολλές φόρες οι ασκούμενοι συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που έκαναν την πρακτική τους άσκηση και μετά την απόκτηση του πτυχίου τους εξασφαλίζοντας έτσι άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Μείζονος σημασίας στοιχείο είναι επίσης ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΤΣΑΧΜ (ΠΕ9 Οικονομολόγων) εξασφαλίζουν σαφή πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε αντικειμενικά δύσκολες εποχές για τη χώρα.
5. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου Τμήματος (όπως το ΤΣΑΧΜ) και στη περιφέρεια και δει στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου. Το ΤΣΑΧΜ διατηρεί υψηλό διδακτικό επίπεδο και είναι το μοναδικό Τμήμα στη ελληνική περιφέρεια, και μάλιστα σε μια ακριτική περιοχή στη Στατιστική, Αναλογιστικά και Χρηματοοικονομικά. Σαφέστατα προάγει ακαδημαϊκότητα και πολιτισμό και είναι ένας πολύτιμος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης για το νησί της Σάμου. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένας πνεύμονας ουσιαστικής παιδείας σε πλέον σύγχρονα επιστημονικά πεδία.
6.Το Τμήμα έχει ένα ελκυστικό προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Στατιστικά Τμήματος:
Πτυχιούχοι Προπτυχιακού κύκλου σπουδών: 269·
Πτυχιούχοι Mεταπτυχιακού κύκλου σπουδών : 77·
Ενεργοί Προπτυχιακοί Φοιτητές: 567·
Ενεργοί Μεταπτυχιακοί Φοιτητές : 45, YΔ : 12·
Διδάσκοντες:  Καθηγητές: 19 (εκ των οποίων οι 6 είναι υπό διορισμό) και ΕΤΕΠ: 1
Το Τμήμα παρουσιάζει εκτεταμένη και σημαντική επιστημονική  δραστηριότητα όσο αφορά στην διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, θερινά σχολείων.
Η διεθνής αναγνώριση του ΣΑΧΜ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών μας τους επιτρέπει να διεκδικούν με επιτυχία ανταγωνιστικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα αναφέρω το πανεπιστήμιο Warwick το οποίο πέρσι πρόσφερε σε απόφοιτο μας την μία εκ των δύο full υποτροφιών που παρείχε με χρηματοδότηση από το Βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας και πλήρη κάλυψη διδάκτρων, κατοικίας, κόστους ζωής
Συνοψίζοντας:Η πρόταση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ αντίκειται στα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο για τους παρακάτω λόγους:
α) Το γνωστικό αντικείμενο του ΣΑΧΜ είναι πρωτοποριακό και μοντέρνο και αντιστοιχεί πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνής αγοράς εργασίας. Η ίδρυση του Τμήματος και η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του έγινε μετά από ενδελεχή μελέτη και διαβούλευση με ειδήμονες ακαδημαϊκούς κορυφαίων σχολών της αλλοδαπής, καθώς και με σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Οι απόφοιτοι του ΣΑΧΜ είναι οι στατιστικοί και αναλογιστικοί-χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι τους οποίους έχει ιδιαίτερα ανάγκη η ελληνική οικονομία στις κρίσιμες εποχές που ζούμε.
β) Αντίστοιχο με το ΣΑΧΜ, στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ αντίστοιχα Τμήματα υπάρχουν σε πολλά μεγάλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.
γ) Οι επιστημονικές και ερευνητικές επιδόσεις του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος είναι υψηλού επιπέδου με συνολικά εκατοντάδες δημοσιευμένες εργασίες (με εκατοντάδες ετεροαναφορές) σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
δ) Η διεθνής αναγνώριση του ΣΑΧΜ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών μας τους επιτρέπει να διεκδικούν με επιτυχία ανταγωνιστικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.
ε) Το Τμήμα έχει πρόσθετα έσοδα από το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του (δίδακτρα, χορηγίες, υποτροφίες) και άλλους πόρους (θερινά σχολεία, ποσοστά εισφορών ΤΕΕ, κλπ). Οι απόφοιτοι που μεταπτυχιακού μας προγράμματος παρουσιάζουν μεγάλη απορρόφηση από την ελληνική αγορά εργασίας.
στ) Το ΣΑΧΜ από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα έχει βάση εισαγωγής πολύ πάνω από τις 10.000 μόρια πράγμα το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Τμήμα μας έχει σημαντική ζήτηση μεταξύ των εισακτέων κατά τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του. Σήμερα έχει πάνω από 500 ενεργούς φοιτητές. Επίσης, ποτέ δεν παρατηρήθηκαν κενές αίθουσες ή μειωμένη παρακολούθηση και ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Το Τμήμα είχε πάντα φοιτητές που εγγράφονταν και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα σε γεμάτες αίθουσες. Παρήγαγε επίσης σχετικά σταθερό ρυθμό αποφοίτων τόσο προπτυχιακών, όσο και μεταπτυχιακών, μια και διαθέτει ένα βιώσιμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εδώ και 8 χρόνια (2005-2013).
ζ) Η βάση στις εισαγωγικές διασφαλίζει την βιωσιμότητα ακόμη και αν εισαχθεί το όριο του 10 στις εισαγωγικές.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την πρότασή του αυτή και να προλάβει τη διάπραξη ενός σοβαρού λάθους και μιας μεγάλης αδικίας απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους που μαζικά εκφράζουν έκπληξη, έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια από την ανακοίνωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που αφορά στο ΣΑΧΜ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου