Η αξία των τριών επιστημών! .

Χτυπήσατε τρεις επιστήμες που ΔΕΝ έπρεπε να χτυπήσετε! Την ΠΑΤΗΣΑΤΕ!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως από αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται η παρούσα ανακοίνωση, συστάθηκε και λειτουργεί στο χώρο του ΤΕΙ μας.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ + ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σχέδιο που ακολουθεί συντάχθηκε για το ΤΕΙ Καστοριάς, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί «κατάληψη» στη Γενική Συνέλευση.

Σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης ΑΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης είναι η εξής

ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε απ’ τους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς και των τριών τμημάτων, του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς


ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Καστοριά, 12.3.2013

Αγαπητέ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη έκπληξη και απογοήτευσή μας για το χθεσινό (11-2-013) ψήφισμα του  έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου. Αποτελεί ίσως πανελλήνια πρωτοτυπία ένας Δήμος να χάνει ένα τμήμα ΑΕΙ και να μην ενδιαφέρεται, να υπονομεύει και εν κατακλείδι να διαγράφει ένα από τα Τμήματα που εδρεύουν στην πόλη.

Φυσικά αναφερόμαστε στο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που ακόμη έχει έδρα στην Καστοριά….και εσείς με το χθεσινό σας δημοσίευμα αποφασίσατε να το διαγράψετε από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να το σβήσετε πιο βέβηλα και πιο απαξιωτικά ακόμη και από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ του Υπουργείου που τουλάχιστον το ήθελε να συγχωνεύεται με άλλα τρία Τμήματα και να έχει έδρα στην πόλη σας. Εσείς όπως δεν ενδιαφέρεστε….

Εσείς ασχολείστε με το Τμήμα Πληροφορικής (ορθά κατά τη γνώμη μας) και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας για το οποίο μάλιστα έχετε πλήρη τοποθέτηση «ως ειδικοί» πως πρέπει να μείνει ανεξάρτητο κλπ. Ξεχάσατε όμως να ασχοληθείτε με το τρίτο τμήμα…σας διέφυγε …τυπογραφικό λάθος!!!

Λυπούμαστε για την απαξίωση, πιο πολύ όμως ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια τους 3000 φοιτητές και  αποφοίτους μας που έζησαν και ζουν στην Καστοριά, την αγάπησαν και τώρα οι τοπικοί άρχοντες και οι διοικητικές αρχές, τόσο εύκολα, χωρίς καμιά σκέψη τους προδίδουν. Ομόφωνα το Τμήμα αποφάσισε να αντιδράσει στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ γιατί δε βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια (επισυνάπτονται το Ψήφισμα του Τμήματος και η ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό) και ανταυτού έρχεται ο Δήμος και αποφασίζει…..

Να σας θυμίσουμε κύριοι πως το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου ήταν το πρώτο Τμήμα που ήρθε στην Καστοριά από το 1996, είχε αντικείμενο το Διεθνές Εμπόριο με σκοπό να στηρίξει την τοπική κοινωνία, να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και να παρέχει στους φοιτητές του υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Ήταν το πρώτο Τμήμα στο οποίο εισέρχονταν κάθε χρόνο 300-400 φοιτητές από όλη την Ελλάδα και σταδιακά όλοι αυτοί έδωσαν ζωή στον τόπο και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν νέα κτήρια, νέες υποδομές,  μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΜΒΑ) με φοιτητές από όλη τη Μακεδονία και την Ήπειρο, με περί τους 100 αποφοίτους και άλλους 30 φοιτητές σε ετήσια βάση. Βάλαμε στόχο να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να έχουμε εξωστρέφεια και να κάνουμε το Τμήμα μας και την Καστοριά γνωστή σε όλο τον κόσμο. Πετύχαμε εξαιρετική εξωτερική αξιολόγηση από ξένους ακαδημαικούς από διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου. Συντονίσαμε ανταγωνιστικά Ευρωπαικά προγράμματα. Διοργανώσαμε έως τώρα 5 διεθνή Συνέδρια, από τα οποία τα 2 πρώτα στην Καστοριά με 300 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.  Διεθνείς δημοσιεύσεις, διεθνείς συνεργασίες. Μέλη του Τμήματός μας συνέβαλλαν ενεργά σε ανάπτυξη συνεργασιών και του Δήμου  με άλλους Δήμους του εξωτερικού. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία….Τα ξέρετε (;) όλα αυτά… απλά σήμερα τα συμφέροντά σας νομίζετε (ή σας κάνουν να νομίζετε) πως είναι άλλα!

Τώρα που το Παράρτημα και το Τμήμα αντιμετωπίζουν την σημαντικότερη κρίση από τη δημιουργία τους, τώρα πολύ εύκολα αλήθεια οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν τη μοίρα του ενός από τα τρία τμήματα του Παραρτήματος Καστοριάς.

Εχετε σκεφτεί, κύριοι, πως οι φοιτητές ακόμη ενωμένοι διεκδικούν να αποσυρθεί το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, ενωμένοι προσπαθούν να μη πέσουν σε παγίδες που τους βάζουν συμφέροντα πολιτικά, κοινωνικά, ακόμη και εκπροσώπων της ακαδημαικής κοινότητας; Τα παιδιά άντεξαν τις πιέσεις, συνεχίζουν να αγωνίζονται για το καλό όλων, για τους στόχους που έχουν όλοι μαζί και το κάθε Τμήμα χωριστά. Εσείς όμως δεν αντέξατε… Επιλέξατε με ευκολία τί αλήθεια;





Εκ μέρους των μελών ΕΠ του Τμήματος ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Καθ. Ασπασία Βλάχβεη
Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυμα Συμπαράστασης από τον Σύλλογο ’Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα’’ Ν. Καστοριάς


Ο Σύλλογος ‘’Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα’’ Ν. Καστοριάς συμπαρίσταται ολόψυχα στους αγωνιζόμενους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς για τα δίκαια αιτήματα που τους απασχολούν αλλά και σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα των τμημάτων του ΤΕΙ Καστοριάς. Πράγματι διέρχεσθε κρίσην κρίσιμον. Πλήττεται βάναυσα η επιστημονική πορεία των φοιτητών. Αμφισβητούνται νομοθετημένες προοπτικές. Η πολιτεία εμφανίζεται ανάλγητη. Γιατί; Οι τοπικοί παράγοντες αντέδρασαν χλιαρά και με παλινδρομήσεις. Ας σκεφτούν οι διαχειριστές της εξουσίας με τέτοιες αποφάσεις που οδηγούν την τοπική μας κοινωνία. Έλεος πια...

Με πολλή τιμή
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος

Χρυσόστομος Παπασταύρος

Ψήφισμα συμπαράστασης στους φοιτητές Καστοριάς

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα τις προτάσεις του σχεδίου «Αθηνά» για συγχώνευση – μετακίνηση τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι., θα θέλαμε να δηλώσουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Α.Τ.Ε.Ι.  Καστοριάς για διατήρηση και των ΤΡΙΩΝ τμημάτων του Παραρτήματος στην πόλη.
         Οι επιδιωκόμενες αλλαγές , ελέω οικονομικών περικοπών, είναι δεδομένο ότι στερούν το δικαίωμα των φοιτητών στην παρακολούθηση της επιστήμης που επέλεξαν, στην πόλη που επέλεξαν.
         Ο κοινωνικός ιστός της πόλης μεταβάλλεται βίαια και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι τεράστια και μπορεί να στοιχίσουν και τη συνέχιση των σπουδών τους, κατάσταση η οποία είναι απαράδεκτη.
         Από επιστημονική άποψη, η προσφορά και των τριών τμημάτων, αποδεδειγμένα υψηλού επιπέδου, προσφέρουν εξειδικευμένο προσωπικό στον επιστημονικό κόσμο της χώρας αλλά προσφέρουν και ιδιαίτερες, πολύτιμες υπηρεσίες στην ανάπτυξη της πόλης της Καστοριάς.
        Γι αυτό καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να ξανασκεφτούν και επανασχεδιάσουν τις προτάσεις τους , έχοντας σαν βάση τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων, των φοιτητών και των καθηγητών και όχι απλούς, στεγνούς και λανθασμένους  οικονομικούς υπολογισμούς.

Θεσσαλονίκη    13-2-2013
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

H θέση του ΤΕΙ Χαλκίδας

Την Τρίτη 12/02/2013 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Σ.Τ.Ε.Φ του
ΤΕΙ Χαλκίδας η οποία αποφάσισε μετά από ανεξάρτητη πρόταση να εναντιωθεί στο σχέδιο
“Αθηνά” το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των σχολών μας.

Αναλυτικότερα το σχέδιο Αθηνά στο ΤΕΙ Χαλκίδας:
1. Το τμήμα της ηλεκτρολογίας φεύγει από το ΤΕΙ Χαλκίδας και μεταστεγάζετε στο ΤΕΙ
Λαμίας.
2. Το τμήμα της διοίκησης επιχειρήσεων μεταστεγάζεται στο ΤΕΙ Θήβας και αλλάζει τίτλο
σπουδών σε Τμήμα διοίκησης συστημάτων εφοδιασμού (στο νόμο που έδωσε προς
διαβούλευση ο υπουργός μιλάει για μεταφορά ολόκληρης της Σ.Δ.Ο αργότερα μίλησε για
τυπογραφικό λάθος).
3. Το τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών δεν θα είναι στο επόμενο μηχανογραφικό.

Ως εκ τούτου με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο ΤΕΙ Χαλκίδας παραμένουν μόνο 3 τμήματα
ενεργά Αυτοματισμός, Μηχανολογία, Λογιστική(ή 2 αν μεταφερθεί και η λογιστική).

Πως επηρεαζόμαστε εμείς οι φοιτητές του ΤΕΙ από αυτό:
1. Χιλιάδες φοιτητές είμαστε αναγκασμένοι να μετακινηθούμε είτε στην Λάμια είτε στην
Θήβα με την οικονομική επιβάρυνση να πέφτει πάνω μας.
2. Οι φοιτητές οι οποίοι θα μεταστεγαστούμε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ελλείπεις
εγκαταστάσεις(αίθουσες,εστία και σίτιση), ανεπαρκή προσωπικό, ελλείπεις υποδομές στα
εργαστήρια,κ.α.
3. Για όσα τμήματα θα μείνουν πίσω, καθώς και αυτά που θα μεταφερθούν, θα υπάρχει
ανεπαρκή χρηματοδότηση.

Αποτέλεσμα αυτόν θα είναι ΑΜΕΣΑ να υποβαθμιστούν τα πτυχία ΟΛΩΝ των τμημάτων
που αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο ΤΕΙ Χαλκίδας ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ το κλείσιμο τους.

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε το ΤΕΙ Χαλκίδας θα παραμείνει κλειστό μέχρι την
Δευτέρα 18/02/2013 οπού θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση ΣΤΕΦ - ΣΔΟ με σκοπό
τον συντονισμό νέων δράσεων κατά του σχεδίου Αθηνά.
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι μόνο των φοιτητών του ΤΕΙ μας άλλα και
όλων των φοιτητών όλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας.

Καλούμε λοιπόν όλους του φοιτητες ολων των ιδρυματων όλης της χωρας σε συγκεντρωση
εξω απο το υπουργειο παιδειας την παρασκευη 15/02/2013 στις 12:00μ.μ
(θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το ΤΕΙ στις 10πμ)

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ Χαλκίδας

Αποφάσεις Συνάντησης/Συνέλευσης των τμημάτων Βιομηχανικής Πληροφορικής και Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας


  • Καθολική απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά», χωρίς επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.
  • Όχι στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολών
  • Καμία περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση
  • Καμία μείωση του ήδη ανεπαρκούς αριθμητικά εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Συντονισμός δράσεων με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κινητοποιούνται
  • Καταγγελία με επιστολή ψηφίσματος στο αρμόδιο υπουργείο
  • Δελτίο τύπου για εφημερίδες – κανάλια
  • Συμμετοχή στο Παν-Καβαλιώτικο Συλλαλητήριο την Παρασκευή 15-02-13 στις 12:00 στον Δημοτικό Κήπο μπροστά από το Δημαρχείο Καβάλας
  •  Οι συγκεκριμένες προτάσεις να περαστούν από τη Γ.Σ της 13ης  Φεβρουαρίου  και μέσα από τα Δ.Σ. ΣΤΕΦ-ΣΔΟ
  •  Συμμετοχή των φοιτητών των δύο τμημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών και Βιομηχανικής Πληροφορικής στη Σύγκλητο αύριο Πέμπτη 14-02-13
  •  Να πραγματοποιηθεί Δ.Σ. ώστε να γίνει αναστολή μαθημάτων την ώρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Σύγκλητος
  • Συνάντηση φοιτητών την Πέμπτη 14-02-13 στις 10:30 στο Φουαγιέ (δίπλα στο Μεγάλο Αμφιθέατρο). Μετά τις 10:30 και μέχρι το τέλος τη Συγκλήτου δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα 
  • Πηγή



Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτιστικός Σύλλογος "Το Τσαρσί" - Δελτίο τύπου για το Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του ΤΕΙ Καστοριάς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Το Τσαρσί" συμπαραστέκεται στον αγώνα των φοιτητών

αλλά και όλων των εμπλεκόμενων που αντιδρούν στο Σχέδιο "Αθηνά" του
Υπουργείου Παιδείας και που προβλέπει...συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων,
αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών σε άλλες πόλεις, και σε πολλές δε
περιπτώσεις σε άλλες σχολές από αυτές που φοιτούσαν ως τώρα.



Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να
αναγκάζει τις οικογένειες των φοιτητών να επιβαρυνθούν με νέα έξοδα για τη
μεταφορά και εγκατάσταση του παιδιού τους σε άλλη πόλη, την ώρα μάλιστα που οι
περικοπές τμημάτων θα δώσουν και τη χαριστική βολή στις τοπικές οικονομίες
των πόλεων.



Σε μια κοινωνία που η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, που μια
ολόκληρη γενιά μεταναστεύει με στόχο την πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της
εργασίας, αποτελεί «εγκληματική» αδικία εις βάρος των φοιτητών να αναγκάζονται εν
μέσω των σπουδών τους να αλλάξουν αντικείμενο και πόλη γεγονός που
επιτείνει την ανασφάλεια τους.



Το Σχέδιο "Αθηνά" επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό
Εθνικό χάρτη με σκοπό δήθεν τον εξορθολογισμό του.



Αξιοσημείωτο είναι αυτό που ο υπουργός παιδείας ανέφερε: το Σχέδιο "Αθηνά"
βασίζεται σε 3 μελέτες οι οποίες όμως δεν έχουν εκπονηθεί ακόμα, επομένως εκλείπει
η επιστημονική τεκμηρίωση στις οποίες έπρεπε να βασιστούν οι αλλαγές ώστε να
εκπληρωθεί η χωρική συνοχή. Η συγκεκριμένη μελέτη χωρικής συνοχής και
αξιοποίησης των υποδομών θα εκπονηθεί εκ των υστέρων και σύμφωνα με το υπουργείο
θα κοστίσει 49.000 ευρώ.



Ιστορικά η εμφάνιση τέτοιας μορφής συνένωσης (που σήμερα το Υπουργείο
Παιδείας, προσπαθεί να κάνει) μη ομοειδών Πανεπιστημίων, παρατηρήθηκε αρκετά
χρόνια πριν στη Μεγάλη Βρετανία, με τραγικά αποτελέσματα, αφού εξαφανίστηκαν
από το χάρτη κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και εν γένει ανθρωπιστικές
σπουδές. Εξάλλου, η σύλληψη της ιδέας, από πλευράς Υπουργείου θα πρέπει να
χαρακτηριστεί πρόχειρη, με ασαφή στόχευση, ενώ σημειώνεται παντελής
έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών που αφορούν την υλοποίησή της. Οι διεθνείς
αναφορές που επιχειρεί και επικαλείται το υπουργείο είναι απλά ανιστόρητες.
Μάλιστα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται στις χώρες όπου εφαρμόστηκε, στην Ελλάδα
εμφανίζεται ως καινοτομία.



Οι συγχωνεύσεις αφορούν ευθέως τα κολέγια (ιδιωτικά πανεπιστήμια) αφού το
αντισυνταγματικό άρθρο 30 του ν.4111/2013 επιτρέπει στα δημόσια Πανεπιστήμια και
ΤΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια. Δηλαδή, το σχέδιο "Αθηνά"
συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση για να δημιουργήσει «χώρο» για την
ιδιωτική-ακόμα και μέσα στις εγκαταστάσεις των δημόσιων ΑΕΙ.



Για όλους τους πιο πάνω λόγους συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των
φοιτητών του ΤΕΙ Καστοριάς, που στόχο έχει τρία αυτοδύναμα τμήματα στην
Καστοριά, και καλούμε με τη σειρά μας τους πολίτες της Καστοριάς ώστε να
συμμετέχουν στο ΠανΚαστοριανό Συλλαλητήριο της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου
2013 στις 12:30μμ μπροστά από το κτήριο της αντιπεριφέρειας, ώστε να στείλουμε
μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες
του πρωτοφανούς σχεδίου, αλλά και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει τόσο στους
φοιτητές, τις οικογένειες τους, την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στις
τοπικές οικονομίες των πόλεων που πλήττονται.




Πολιτιστικός Σύλλογος "Το Τσαρσί"
Το Δ/Σ του συλλόγου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όποιος πολίτης της Καστοριάς επιθυμεί να υπογράψει στο βιβλίο υπογραφών για το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να προσέλθει αύριο μετά τις 17.00 στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ στην Αίθουσα Β4.
Για τη μετέπειτα πορεία του θέματος,θα αναρτηθεί νέα ανακοίνωση.


Με εκτίμηση
Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης ΤΕΙ Καστοριάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΥΡΙΟ 14/02/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:30 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ...!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δελτίο Τύπου του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας H/Y του Παραρτήματος Καστοριάς

Eυχαριστούμε θερμά τους “Koza Mostra” για την στήριξη τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουμε μέρος του νέου τους κομματιού που είναι υποψήφιο για την εκπροσώπηση τις Ελλάδας στην φετινή Eurovision όπως επίσης και για την  ανάρτηση του Video μας στην προσωπική τους σελίδα τους στο Facebook με μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα μας. Έχετε απλόχερα την στήριξη και την βοήθεια μας, Καλή τύχη στον Ελληνικό τελικό της Eurovision το ΤΕΙ Καστοριάς Ψηφίζει Koza Mostra και Αγάθωνα!

Παραθέτουμε και τη συμμετοχή των Koza Mostra,στηρίξτε τους:

                                                                                                         ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

                                                                                  

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή Φίλιππου Πετσάλνικου στον Υπουργό Παιδείας

Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2013

Κύριε Υπουργέ,


Η ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την Ανώτατη Εκπαίδευση  (Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική) στην Δυτική Μακεδονία δημιούργησε τεράστια αναστάτωση, η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη γιατί η προβλέψεις του σχεδίου αυτού παραβλέπουν  με εξοργιστικό τρόπο, δεδομένα και χαρακτηριστικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως λειτουργεί και αναπτύσσεται εδώ και  χρόνια στην ακριτική αυτή περιοχή. Συγκεκριμένα :

  1)-Tο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας αποδεκατίζεται με την κατάργηση, συγχώνευση η και  «μεταλλαγή» σειράς τμημάτων του.
 
   -Ειδικότερα σε ότι αφορά στο Παράρτημα του Τ.Ε.Ι που λειτουργεί με τρία τμήματα επί χρόνια στην Καστοριά, η πρόβλεψη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» είναι απαράδεκτη διότι : α) προβλέπει την μετακίνηση (!) του Τμήματος Πληροφορικής, με περισσότερους από 1.200 ενεργούς φοιτητές, που λειτουργεί επί 9 χρόνια και διαθέτει εξαιρετικές σύγχρονες εγκαταστάσεις και β) προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, που έχει πάνω από 1.800 ενεργούς φοιτητές, λειτουργεί από το 1999 και διαθέτει επίσης εξαιρετικές εγκαταστάσεις, όπως και το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου που λειτουργεί από το 1996.
   -Τα τρία τμήματα είχαν σχεδιαστεί διαδοχικά με βασικό κριτήριο την δυνατότητα να προσφέρουν στην ανάπτυξη συνολικά της πατρίδας μας και να εξασφαλίσουν στους πτυχιούχους τους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
   -Στα χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας τους και κυρίως την χορήγηση πτυχίων στους αποφοίτους απεδείχθη ότι  οι στόχοι αυτοί ήταν σωστοί και επιτεύξιμοι.
    Τα Τμήματα του ΤΕΙ στην Καστοριά έχουν υψηλή επιλεξιμότητα από τους νέους που επιλέγουν σπουδές στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας γι΄αυτό και παρουσιάζουν τόσο υψηλό αριθμό, τουλάχιστον 3.500 ενεργών ( και όχι απλά εγγεγραμμένων) φοιτητών.






   -Για ποιο λόγο θα έπρεπε να μπουν σε περιπέτειες τα Τμήματα αυτά και σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες οι νέοι που επέλεξαν να σπουδάσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως και οι χιλιάδες πτυχιούχοι;
   -Για ποιο λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και απαξίωση το Παράρτημα αυτό του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας και να επέλθει τεράστιο πλήγμα στην αναπτυξιακή πορεία του ακριτικού αυτού Νομού;
   -Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιτυχημένη λειτουργία Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν σημαίνει μόνο συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής , αλλά εξίσου σημαντική συμβολή και στην ανάπτυξη του πολιτισμού , της παιδείας, της κοινωνίας της περιοχής.
   -Καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μεταλλάξεις, μεταφορές τμημάτων μπορεί να είναι κατανοητές όταν τα τμήματα στερούνται συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια,  στερούνται ελκυστικότητας για τους νέους και παρέχουν πτυχία  σε  ειδικότητες που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην παραγωγή, στην αγορά εργασίας.
   -Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση του Τ.Ε.Ι στην Καστοριά ώστε να δικαιολογείται η συγχώνευση (άρα κατάργηση) του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, ούτε η μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής αλλού.
 
  2)-Το σχέδιο σας καταργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας!
 
-Το Πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε ως γνωστόν πριν από δέκα χρόνια. Η ίδρυσή του δεν ήταν μία αυθαίρετη πολιτική απόφαση αλλά αποτέλεσμα επί μακρών διερευνήσεων της αναγκαιότητας, σκοπιμότητας, βιωσιμότητας ενός Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια αυτή της Μακεδονίας.
  -Η απόφαση για την ίδρυσή του το 2002, βασίστηκε σε μία ογκώδη και εμπεριστατωμένη μελέτη που είχε εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Δυτική Μακεδονία. Η μελέτη αυτή υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας.
  -Θυμίζω  ότι το Α.Π.Θ από το 1999 υπογράμμιζε ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει, εξ αποστάσεως τα επιμέρους πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούσαν διάσπαρτα στην Δυτική Μακεδονία.







   -Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ξαναγυρίζει σε καταστάσεις περασμένων δεκαετιών, μετακινώντας  η μετατρέποντας Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πάλι σε απαξιωμένα τμήματα που θα απέχουν έως 200 χιλιόμετρα  από το μητρικό Ίδρυμα! Η Δυτική Μακεδονία θα μεταβληθεί και πάλι στην μοναδική Περιφέρεια της χώρας μας χωρίς Πανεπιστημιακό Ίδρυμα!
   -Εκτιμώ ότι το καλό της εκπαίδευσης οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και κυρίως τα εφόδια που χρειάζεται η νέα γενιά της πατρίδας μας επιτάσσουν ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».



Φίλιππος Πετσάλνικος
Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Υ.Γ Σας επισυνάπτω κι ένα αναλυτικό κείμενο για το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ στην Καστοριά, που δείχνει πόσο ακατανόητη θα ήταν ενδεχόμενη συγχώνευση-κατάργησή του. 
Το κείμενο υπάρχει εδώ: http://www.sxedioathina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4078.html

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Σχέδιο ΑΘΗΝΑ

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
α) Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ιδρύθηκε το 1999 αποτελώντας το πρώτο Τμήμα που θεραπεύει στην Ελλάδα το αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας σε αυτόνομο πρόγραμμα σπουδών, όπως γίνεται σε δεκάδες γνωστά τριτοβάθμια τμήματα σχολών επικοινωνίας του εξωτερικού όπως ενδεικτικά Αμερική: Boston University, University of Miami, University of Maryland, University of Southern California, Ηνωμένο Βασίλειο: Bournemouth University, University of Sterling, Birmingham University και δεκάδες άλλα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 λειτουργεί στο Τμήμα και μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. 
β) Το Τμήμα είδε με ιδιαίτερη θέρμη την διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης, όντας χρονικά το έτος 2010 από τα πρώτα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αξιολογήθηκαν από εξωτερικούς αξιολογητές αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. 
γ) Το Τμήμα έχει  επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΔ 287, ΦΕΚ 257/23-10-02) με άριστη απορρόφηση των πτυχιούχων του από την αγορά εργασίας ακόμη και πριν την λήψη πτυχίου όπως αναφέρεται και στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης. 
δ) Το Τμήμα  είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων λαμβάνοντας: 8902 συνολικές προτιμήσεις στο μηχανογραφικό του 2012 (που αντιστοιχεί στην 25η θέση μεταξύ των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας), και αντίστοιχες  υψηλές θέσεις τα προηγούμενα έτη έχοντας δε βάση εισαγωγής σταθερά υψηλότερη των 10700 μονάδων απορροφώντας  όλες τις θέσεις υποψηφίων.
ε) Στο Τμήμα φοιτούν σήμερα 2763 εγγεγραμμένοι φοιτητές εκ των οποίων 1839 είναι ενεργοί φοιτητές και οι οποίοι όπως καταδείχτηκε παραπάνω, εισήχθησαν μετά από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων που δήλωσαν το Τμήμα στις προτιμήσεις τους. Εκτιμούμε  ότι άνω του 95% των φοιτητών μας προέρχονται από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. 
στ) Οι  πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν βρει διέξοδο στο αντικείμενο τους σε εταιρείες του χώρου της επικοινωνίας και ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές: Spin Communications, PR-Team, EPI Direct, IKON Novelli, Advocate PR, Burson Marsteller, Civitas, V+O Communication ΑΕ, Publicom Hill and Knowlton ΕΠΕ, Rowland Company, Partners ΑΕ, Solid Relations ΑΕ, About-Media. Marcom System Τzepeloglou, Marianna Pagalos Communication κ.α. Πτυχιούχοι σήμερα εργάζονται επίσης σε εθνικά και τοπικά ΜΜΕ. Επίσης ένας αριθμός πτυχιούχων εργάζεται σε γραφεία Τύπου και Δημοσιότητας, σε ΝΠΔΔ και αξιοσημείωτο είναι πως μερικοί πτυχιούχοι έχουν προβεί στην δημιουργία δικών τους επιτυχημένων εταιριών με αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία. Ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών του Τμήματος έχουν ολοκληρώσει η βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων με αντικείμενα τις δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Τέλος φοιτητές του Τμήματος προχωρούν σε διδακτορικό δίπλωμα και σήμερα ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα  ως καθηγητές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΩΣ ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

1) Αθηνά: Κριτήριο η «Ελκυστικότητα»  
Το Τμήμα αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά Τμήματα του ακαδημαϊκού χάρτη όπως αναφέρθηκε στο δ) της υφιστάμενης κατάστασης. Επομένως δεν υπάρχει θέμα μη ελκυστικότητας ως  λόγος για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος το αντίθετο μάλιστα. 
2) Αθηνά: Κριτήριο η «Απορρόφηση στην αγορά εργασίας»  
Οι προοπτικές εργασίας είναι εξαιρετικές και οδηγούν στην εύρεση εργασίας στο αντικείμενο ακόμη και πριν την λήψη του πτυχίου τους, όπως αναφέρθηκε στα γ) και στ) της υφιστάμενης κατάστασης. Επομένως δεν υπάρχει θέμα μη απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας ως  λόγος για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος το αντίθετο μάλιστα. 
3) Αθηνά: «Κριτήριο η Υπερβολική εξειδίκευση»  
Οι Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία αποτελούν αυτόνομα προγράμματα σπουδών σε σχολές επικοινωνίας σε γνωστά Τριτοβάθμια Ιδρύματα του εξωτερικού καθώς και των αναπτυσσόμενων χωρών όπως αναφέρθηκε στο α). Επομένως δεν υπάρχει θέμα υπερβολικής εξειδίκευσης ώστε να αποτελεί λόγο για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος. 
4) Αθηνά: Κριτήριο η «Συγκέντρωση ομοειδών γνωστικών αντικειμένων»  
Παρότι μέρος του προγράμματος σπουδών μπορεί να υποστηριχθεί από καθηγητές ΣΔΟ, το πρόγραμμα μας είναι πρόγραμμα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και δεν έχει γνωστική συνάφεια με κανένα άλλο πρόγραμμα τμήματος  ΣΔΟ. Έχει περισσότερο θεωρητική κατεύθυνση και για αυτό το λόγο άλλωστε είναι ενταγμένο στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Επομένως το Τμήμα είναι μοναδικό και δεν υπάρχει συνάφεια με άλλα γνωστικά αντικείμενα για την συγκέντρωση ομοειδών γνωστικών αντικειμένων σε ένα Τμήμα  ώστε να αποτελεί λόγο για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος. 
5) Αθηνά: Κριτήριο οι «Επιδόσεις στην έρευνα»  
Η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης εξαίρει την έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα καθώς και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της στο Πρόγραμμα Σπουδών. Επομένως δεν υπάρχει θέμα επιδόσεων στην έρευνα ώστε να αποτελεί λόγο για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος. 
6) Αθηνά: Κριτήριο οι «Υποδομές»  
Το Τμήμα συνέβαλε στην δημιουργία και εξοπλισμό υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Παράρτημα Καστοριάς προσφέροντας ιδανικές συνθήκες σπουδών. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Παράρτημα Καστοριάς, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, και επομένως δεν υπάρχει θέμα υποδομών ώστε να αποτελεί λόγο για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος. 
7) Κριτήριο Τμήματα Φαντάσματα χωρίς φοιτητές  
Το Τμήμα είναι ένα από τα πολυπληθέστερα σε πληθυσμό ενεργών φοιτητών Τμήματα του ακαδημαϊκού χάρτη έχοντας 1839 ενεργούς φοιτητές. Επομένως δεν υπάρχει θέμα τμήματος φαντάσματος ως  λόγος για την διαγραφή-απορρόφηση του Τμήματος το αντίθετο μάλιστα. 
8) Κριτήριο Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό  
Ο αριθμός των μονίμων μελών Δ.Ε.Π του τμήματος είναι μεγαλύτερος από άλλα τμήματα που διατηρούνται, ενώ έχουν μικρότερο αριθμό.