Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κατ’ αρχάς το σχέδιο «Αθηνά» είναι σχέδιο για την εξοικονόμηση χρημάτων από το υπουργείο και όχι σχέδιο βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου πρώτος στόχος του σχεδίου αυτού είναι η εξαφάνιση των εκτάκτων εκπαιδευτικών από τον χάρτη της τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό το καταλαβαίνει και ο πιο αδαής. Αν κάποιος μη σχετικός με την τριτοβάθμια εκπαίδευση πληροφορηθεί ότι  το υπουργείο συμμαζεύει την παιδεία και βάζει μόνο μόνιμους καθηγητές σε αυτήν θα πει ότι το υπουργείο ορθώς πράττει. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι διότι:

  1. Η ύπαρξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει ως σκοπό την εκροή πτυχιούχων που εισερχόμενοι την αγορά εργασίας να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτήν. Η απόλυτη πλειοψηφία των εκτάκτων καθηγητών (επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών) είναι σήμερα μαχόμενα στελέχη του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν εμπειρίες γνώσεις και δεξιότητες στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την ίδια την αγορά εργασίας
  2. Παράλληλα πιστεύουμε ότι ο ρόλος των μόνιμων εκπαιδευτικών πέραν των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων πρέπει να είναι και ερευνητικός (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές και οργάνωση συνεδρίων). Με την κατάργηση των εκτάκτων εκπαιδευτικών  ο χρόνος των μονίμων εκπαιδευτικών για έρευνα  περιορίζεται και έτσι η επιστήμη δεν προχωρά. Τα κονδύλια και ο χρόνος για την έρευνα πρέπει να αυξάνονται και όχι το αντίθετο.  
  3. Το κόστος από την ύπαρξη των εκτάκτων εκπαιδευτικών είναι μηδαμινό μπροστά στις πρακτικές γνώσεις που παρέχουν στους φοιτητές. Σκεφτείτε ότι 20 εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δημοσιεύσεις και έρευνα κοστίζουν τον χρόνο 100.000 € ανά τμήμα  δηλαδή το ¼ αυτών που παίρνει ένας ποδοσφαιριστής μία ομάδος Α’ Εθνικής στην Ελλάδα. (π.χ. ο Γκαρσία του ΠΑΟΚ).
  4. Η κατάργηση των εκτάκτων θα σημάνει αυτόματα τον περιορισμό – ακόμη και την κατάργηση εργαστηριακών  μαθημάτων και μαθημάτων ασκήσεων πράξης που αυτά τα μαθήματα αποτελούσαν σημαντικό αίτημα χρόνων από τους φοιτητές και καταργούνται σε μία νύχτα ακυρώνοντας το δικαίωμα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις. Σκεφτείτε επίσης με τι κόπο έχουν στηθεί όλα αυτά τα μαθήματα
  5. Το έκτακτο αυτό προσωπικό που απολύεται σήμερα θα πάει να διδάξει σε κολέγια και γενικά στην ιδιωτική εκπαίδευση στερώντας την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από ένα πολύ χρήσιμο δυναμικό

Τα ΤΕΙ δεν είναι ιδρύματα θεωρητικού υπόβαθρου αλλά απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι έκτακτοι καθηγητές είναι εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος μας και μαζί με τους μόνιμους καθηγητές και όλο το διοικητικό προσωπικό  συνέβαλαν ώστε το ΤΕΙ μας να πάρει το ΑΡΙΣΤΑ στην εξωτερική αξιολόγηση.

Τέλος σε σχέση με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πιστεύουμε  ότι αυτό πρέπει να το πάρει πίσω το υπουργείο εντελώς διότι είναι απαράδεκτο. Το υπουργείο επιθυμεί:
  1. Να βάλει πόλεις, νομούς και περιφέρειες να σφάζονται μεταξύ τους
  2. Να βάλει καθηγητές και φοιτητές να σφάζονται μεταξύ τους
  3. Να αφανίσει τα περιφερειακά τμήματα από τον χάρτη
  4. Να καταστρέψει οικονομικά οικογένειες φοιτητών και καθηγητών
  5. Να ωθήσει εμάς τους εκτάκτους στα κολέγια και τους οικονομικά εύρωστους φοιτητές επίσης στα κολέγια
  6. Να καταστρέψει οικονομικά τους εκτάκτους για λόγους εκδίκησης
  7. Να εκδικηθεί γενικά  τους οικονομικά αδύναμους όπως επιτάσσει  το σχέδιο της τρόικας
  8. Να καταστρέψει πλήρως την τεχνολογική εκπαίδευση και  να την κάνει επί πληρωμή ιδιωτική

Αν το υπουργείο δεν έχει στόχο τα παραπάνω τότε ας πάρει πίσω ΤΩΡΑ αυτό το άθλιο σχέδιο. Πάντως πρέπει  να ντρέπονται όσοι σχεδίασαν αυτό το έκτρωμα  και όσοι κόβουν χρήματα από την παιδεία. Μπορούν να κόψουν από αλλού χρήματα και  όχι από την παιδεία μας. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη ΟΧΙ στο σχέδιο Αθηνά – να μην το συζητήσουμε καν.

Πρόταση: Να έρθουν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες από  το ΤΕΙ μας με όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας και σαν μία γροθιά να δείξουμε στο υπουργείο ότι κανείς μας δεν θέλει το σχέδιο Αθηνά.



Θα επανέλθουμε,  

Ομάδα εκτάκτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Καστοριάς





*******Εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα μας, δεχθήκαμε το παρακάτω κείμενο από Ομάδα

              Εκτάκτων Καθηγητών του Παραρτήματός μας, προς δημοσίευση και με τον σχολιασμό "Είμαστε

              μαζί σας στον αγώνα σας και πιστεύουμε ότι το σχέδιο του υπουργείου δεν θα περάσει"


              Με τη σειρά μας λοιπόν,

              σας ευχαριστούμε!

              Ομάδα τύπου Ανεξάρτητη Παρατάξεων ΤΕΙ Καστοριάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου