Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Αρβανιτόπουλος: δίκαια τα αιτήματα της Καστοριάς για το ΤΕΙ


Σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με θέμα τη λειτουργία του ΤΕΙ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι απόψεις για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αλλά και οι αναγκαίες βελτιώσεις που αφορούν το ΤΕΙ Καστοριάς.
Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Αντωνίου δήλωσε:
« Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, παρουσιάσαμε διεξοδικά τα επιχειρήματα μας για τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», σε ότι αφορά το ΤΕΙ Καστοριάς.
Ο Υπουργός αποδέχτηκε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια. Αποφασίστηκε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε επόμενη συνάντηση μας. Παραμένουμε όλοι ενωμένοι και σε κοινή γραμμή και θεωρώ ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα ».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Αντωνίου παρέδωσε στον Υπουργό επιστολή με παρατηρήσεις για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η οποία έχει ως εξής :
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δυστυχώς επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις, για τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύουν στην Καστοριά.
Η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, είναι μια συνοριακή Περιφέρεια και μάλιστα μια περιφέρεια σε κίνδυνο, λόγω της οικονομική μονοκαλλιέργειας αλλά και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Εκτός αν κάποιοι, στο Υπουργείο Παιδείας, θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει σύνορα, μόνο προς Ανατολάς.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει στην περιοχή μας και βέβαια σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης, όπως οι σημερινοί, είναι και μια σημαντική οικονομική ανάσα.
Περιμέναμε, ότι, στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», μία από τις προτεραιότητες που θα αποτυπωθεί θα είναι και αυτή της ενίσχυσης της περιφερειακής και ενδοπεριφερειακής διάστασης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αυτό όμως δεν γίνεται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Στο παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, καταργείται τμήμα με επιτυχημένη διαδρομή και σημαντικό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του, όπως το τμήμα «ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», μοναδικό στο αντικείμενο του, την ίδια ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας, παραμένουν τμήματα, χωρίς φοιτητές ή με μηδενικό ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα το τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ συγχωνεύεται με το υποδεέστερο από επιστημονικής αξιολόγησης, αντίστοιχο τμήμα των Γρεβενών και μεταφέρεται στα Γρεβενά.
Αυτό σίγουρα, δεν είναι εξορθολογισμός των υφιστάμενων δομών.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ενώ υποτίθεται ότι στην Καστοριά μεταφέρεται, η έδρα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), το τμήμα Χρηματοοικονομικής-Λογιστικής, παραμένει στην ΚΟΖΑΝΗ!!!
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω δείχνουν σχεδιασμό στο πόδι, αλλά πάντως αναδεικνύουν προχειρότητα και μικροπολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, που είμαι σίγουρη ότι δεν σας χαρακτηρίζουν.
Και ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία της Καστοριάς, η οποία θεωρεί, και επιτρέψτε μου να πω δικαίως, ότι η αντιμετώπιση της Καστοριάς δεν είναι ούτε αυτή που της αξίζει ούτε αυτή που δικαιούται.
κ. Υπουργέ,
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, σας παρακαλώ να εξετάσετε τις παρακάτω αλλαγές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», που θεωρώ ότι συνιστούν και σημαντικές βελτιώσεις, για το ίδιο το σχέδιο.
  1. παραμονή ως αυτοδύναμου του τμήματος «ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», στην Σχολή Διοίκησης – Οικονομίας (ΣΔΟ), που θα εδρεύει στην Καστοριά.
  2. Μεταφορά του τμήματος, «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ», ΣΤΗΝ Καστοριά, όπου και η έδρα της ΣΔΟ ή εναλλακτικά παραμονή του τμήματος Πληροφορικής στην Καστοριά.
Και ασφαλώς να τονίσω, ότι η αναλογία των εισαγομένων στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά, θα πρέπει να αγγίζει το 35% του συνόλου των εισαγομένων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η Καστοριά δεν διεκδικεί ούτε προνόμια ούτε χάρες. Όλα όσα σας εξέθεσα παραπάνω κινούνται στη λογική της ίσης μεταχείρισης, της καλύτερης οργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και δεν δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.
Παραμένω σίγουρη ότι θα τις εξετάσετε στα πλαίσια της διαβούλευσης και είμαι στη διάθεση σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία.
Με εκτίμηση
Μαρία Αντωνίου
Βουλευτής Καστοριάς
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου