Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Δεν θα περάσει…» γράφουν φοιτητές ΤΕΙ

Οι ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, δεν άργησαν να επηρεάσουν τον τομέα της παιδείας. Πρόκειται για το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την πανελλήνια φοιτητική κοινότητα. Το σχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα την 31/1/2013.
Η προβολή του ‘’Αθηνά’’ έγινε σκόπιμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να μην αντιδράσουν  οι φοιτητές λόγω εξεταστικής, καθώς σε όλη την τριτοβάθμια το τέλος Ιανουαρίου σημαίνει εξεταστική. Ουσιαστικά, ήθελαν να ‘’πιάσουν τους φοιτητές στον ύπνο.’’
     Οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ φέρνουν μια καταστροφική αναδιοργάνωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συγχωνεύσεις σχολών, κυρίως ΤΕΙ, σχεδιάστηκαν με σκοπό την βελτίωση του ακαδημαϊκoύ επιπέδου αλλά και της οικονομίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που διακρίνονται αρχικά είναι μόνο αρνητικές.
      Εκλεπτυσμένα, φοιτώντας στο ΤΕΙ Καστοριάς που φιλοξενεί τρία βιώσιμα τμήματα εκ των οποίων το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου είναι μοναδικό αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και τα άλλα δύο Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών εξαφανίζονται παρ’ όλη την μεγάλη προτίμηση που έχουν εισπράξει. Εμβαθύνοντας, οι Δημόσιες Σχέσεις και το Διεθνές Εμπόριο παραμένουν στην πόλη της Καστοριάς και συγχωνεύονται με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Κοζάνη και με το τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου αγροτικών προϊόντων της Φλώρινας σε ένα ενιαίο τμήμα με όνομα ‘’Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών & Συστημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτών αλλάζει τόσο το  πρόγραμμα σπουδών όσο και το γνωστικό τους αντικείμενο των παραπάνω σχολών.
     Παράλληλα, η Πληροφορική χάνει τις εξειδικεύσεις της σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας παίρνοντας το όνομα ‘’ Μηχανικοί Πληροφορικής’’. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτο το τμήμα της πόλης μας. Η σχολή της Πληροφορικής μεταφέρεται στα Γρεβενά,τα οποία δεν πληρούν τόσο τις υλικοτεχνικές όσο και τις προδιαγραφές υποδομής. Συγχωνεύουν  το τμήμα της Καστοριάς με τα άλλα δύο των Γρεβενών, την στιγμή που το τμήμα της Καστοριάς έχει το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και η πόλη των Γρεβενών δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον προαπαιτούμενο αριθμό των φοιτητών που θα μεταφερθούν εκεί.
   Απόρροια του σχεδίου ‘’ Αθηνά ‘’ είναι η υποχρέωση της φοίτησης σε πόλεις και σχολές που δεν επιλέχτηκαν. Το Υπουργείο Παιδείας θέτοντας το νομοσχέδιο σε λειτουργία αναιρεί τις επιλογές και τους κόπους των φοιτητών. Οι προσπάθειες γονέων και μαθητών για  την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις ισοπεδώνονται την στιγμή που χαμηλές σε μόρια  σχολές συγχωνεύονται με υψηλότερες. Επίσης λόγω των οικονομικών δυσκολιών μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νομοσχέδιο ‘’ Αθηνά’’ καθώς πολλές πόλεις δεν διαθέτουν εστίες σίτισης και στέγασης φοιτητών.
     Κλείνοντας, η φοιτητική κοινότητα της Καστοριάς δηλώνει την δυναμική παρουσία της και δεν μένει άπραγη. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και κάθε φοιτητική κοινότητα της Ελλάδας θα δοθεί αγώνας για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο ‘’Αθηνά’’.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοτσάκη Θωμαΐδα (Πληροφορικής)
Μανώλας Αριστείδης (Πληροφορικής)
Νίκου Ουρανία (Δημοσίων Σχέσεων)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου