Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Δημόσιες Σχέσεις: Ένα αντικείμενο χάνεται η Κρατική αδιαφορία παραμένει




Ποτέ δεν ήμουν πολέμιος ενός νομοσχεδίου το οποίο θα έβαζε ένα όριο στο ξέφραγο αμπέλι των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιθέτως αρκετές φορές μαζί με πολλούς άλλους συναδέρφους μου είχαμε υποστηρίζει την εφαρμογή ενός «Καλλικράτη» στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ο υπέρογκος αριθμός των τμημάτων αποτέλεσμα των μακρόχρονων ρουσφετιών του έκαστου Βουλευτή ή Υπουργού προκειμένου να διατηρήσει τα εκλογικά τους ποσοστά είχαν καταντήσει «οικονομικός βραχνάς» για τα Ελληνικά δημοσιονομικά. Δυστυχώς η ιδέα «χτίζω ένα ΑΕΙ/ΤΕΙ» σε κάθε πόλη απότοκο της εποχής της Χούντας, όπου το κάθε χωριό είχε το δικό του στάδιο, αστυνομικό σταθμό, κέντρο υγείας κ.α. δεν είχε πάντα την προβλεπόμενη εξέλιξη.
Το αποτέλεσμα της «ψηφοθηρικής  αυθαιρεσίας» σε αρκετές περιπτώσεις  είχε αρνητικό αντίκτυπο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την δημιουργία ιδρυμάτων που ετησίως φιλοξενούσαν 10-20 φοιτητές.  Παράλληλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και η περιφέρεια λειτουργούσαν σχολές ομοίου αντικειμένου, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραϊατρικές ειδικότητες που ο υπερπληθυσμός τους τις καθιστούσε μη βιώσιμες και ανταγωνιστικές.    
Το σχέδιο «Αθηνά» ήρθε να «ελαφρύνει» τον χάρτη των Κρατικών χρηματοδοτήσεων προκειμένου να  επιχορηγηθούν ορθολογικά τα Τριτοβάθμια ιδρύματα που παράγουν έργο και από τους κόλπους τους αποφοιτούν νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που θα δώσουν το δικό τους σημάδι στην Ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο η δημοσίευση του προσχεδίου του «ΑΘΗΝΑ» αν και έφερε την αναμενόμενη «σμίκρυνση» του αριθμού των περιττών τμημάτων έκοψε και αρκετά πρωτοποριακά ΑΕΙ-ΤΕΙ συνενώνοντας «βίαια» χωρίς να γίνονται γνωστά τα κριτήρια ή τους λόγους που το Υπουργείο Παιδείας προέβη στα παραπάνω. Η λογική της σκληρής λιτότητας υπό την οποία σχηματίσθηκε η λίστα του «ΑΘΗΝΑ» απειλεί με αλλοίωση το περιεχόμενο σπουδών της πλειονότητας των Ιδρυμάτων φέροντας συνάμα αρκετούς φοιτητές σε σύγχυση καθώς θα κληθούν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουν επιλέξει και διδάσκονταν έως τώρα. Από την άλλη  το Υπουργείο οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές σε «μετανάστευση» επιβαρύνοντας τους ίδιους και τις οικογένειες τους, παρά τις διαβεβαιώσεις για επίδομα η καταβολή του οποίου κρίνεται  επισφαλής εμπρός στον καιάδα κρατικής λιτότητας.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων  του ΤΕΙ Καστοριάς στο οποίο και έχω την τύχη να σπουδάζω. Ιδρυθείς το 1998 το τμήμα παράγει σημαντικό έργο  σε ένα αντικείμενο που ποτέ δεν βρήκε την θέση που αξίζει στην Ελληνική αγορά εργασίας, όμως στο εξωτερικό θεωρείτε βασική προϋπόθεση για τον κάθε Οργανισμό που σέβεται τον εαυτό του. Το τμήμα σε ετήσιο βαθμό εκπονεί μία σειρά συγγραμμάτων και μελετών προερχόμενα  από το εκπαιδευτικό προσωπικό ή τους φοιτητές που δίνουν το στίγμα των τομέων των Δημοσίων Σχέσεων και των ΜΜΕ στην Χώρα μας. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών του προσέφερε απορροφητικότητα 90% στους αποφοίτους στην προ κρίση εποχή. Πλέον το τμήμα Δ.Σ. της Καστοριάς αλλά και αυτό του Αργοστολίου απειλούνται με αφανισμό, οδηγώντας τις Δημόσιες Σχέσεις σε εξαφάνιση από τον Δημόσιο ακαδημαϊκό χάρτη.
  Στην θέση αυτών έρχεται το αντικείμενο «κίτς» της Ελληνικής τριτοβάθμιας Παιδείας,  Διοίκηση  Επιχειρήσεων. Η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος στην Καστοριά παραβιάζει τον βασικό κανόνα του «ΑΘΗΝΑ» που προβλέπει την αποτροπή δημιουργίας πολλαπλών τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο, ωστόσο στην πράξη το Υπουργείο ανακοίνωσε την δημιουργία τμημάτων  «Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων στις Σέρρες και στο Μεσολόγγι, ενώ τμήματα με συναφή περιεχόμενο λειτουργούν ήδη στην Αθήνα.
Η αντικατάσταση του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με ένα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα υποβαθμίσει την ποιότητα σπουδών του ΤΕΙ Καστοριάς.  Επιπλέον η απαίτηση εξέτασης σε πανελλήνιο επίπεδο του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στη νέα σχολή θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών από 200-250 σε 50-30, αριθμοί καταστροφικοί για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ που ενδεχόμενος να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων στην περίπτωση ενός «ΑΘΗΝΑ ΙΙ» που θα επιχειρήσει να επιπλέον λιτότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η μαράζωση του ΤΕΙ θα επηρεάσει άμεσα την οικονομία της Καστοριάς που δεν θα αντέξει την απώλεια του μοναδικού της πυλώνα εξασφάλισης ζεστού χρήματος. Οι Καστοριανοί κοινωνία δεν θα πρέπει να ανεχτεί να γίνει στο ΤΕΙ ότι και στην υπόθεση της γούνας όπου οι κρατικές μεθοδεύσεις οδήγησαν στην καταστροφή ενός παραδοσιακά υγιειούς κλάδου. Αυτή την φορά οι Καστοριανοί δεν θα πρέπει να παρασυρθούν από τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των «παροικούντων εν την Ιερουσαλήμ», πρέπει από τώρα να υπάρξει στήριξη στο πλευρό των φοιτητών, ασκώντας παράλληλα πίεση στα τοπικά θεσμικά όργανα.    
Καγιογλίδης Παναγιώτης
Τελειόφοιτος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Καστοριάς-Δημοσιογράφος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου