Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόβλημα είναι κοινό!




Ο λόγος μεγάλος για το «Σχέδιο Αθηνά»… Συγκεκριμένα, στο  Τ.Ε.Ι  Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Καστοριάς, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και για τα τρία τμήματα. Έχει γίνει μεγάλος «ντόρος» για το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, λόγω της έντονης κινητοποίησης των συναδέλφων μας στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε να αναφερθούμε ειδικότερα, με το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στο παρόν άρθρο, που είναι κι αυτό τμήμα του Παραρτήματός μας και το μοναδικό ταυτόχρονα Α.Τ.Ε.Ι  με αυτή την ειδικότητα. Για το τμήμα πληροφορικής, θα ακολουθήσει επόμενο άρθρο!
Το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου λοιπόν, στοχεύει στην διεκπεραίωση των Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και των διεθνών επιχειρήσεων, καθιστώντας τους ικανούς και ανταγωνιστικούς σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.
Με το πολύκροτο λοιπόν «Σχέδιο Αθηνά», που δημοσιεύτηκε στις 31/01/2013, αποφασίστηκε ότι το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου μετονομάζεται σε Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων και συγχωνεύεται με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (Καστοριά), το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) και το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα), αλλάζοντας έτσι το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, με αποτέλεσμα την φανερή υποβάθμιση του πτυχίου μας σε όλους τους τομείς.
Πέραν αυτού του προβλήματος που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, πρόκειται παράλληλα για «φαινομενική ανωτερότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων», αφού από τη στιγμή που και αυτό το «μοναδικό» τμήμα καταργείται, καταργούνται και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του, ενώ καλούμαστε οι φοιτητές του Διεθνούς Εμπορίου αλλά και όλων των προς συγχώνευση τμημάτων, να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας σε άλλο γνωστικό αντικείμενο, χωρίς μάλιστα να μας δίνεται «τουλάχιστον» η επιλογή να «διαλέξουμε ανάμεσα στις κατευθύνσεις».
Είναι σημαντικό, να δούμε συλλογικά και διευρυμένα το πρόβλημα, και να μην αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακά τρικ κερδίζοντας εντυπώσεις ή σε μεμονωμένες περιστάσεις. Οι στόχοι είναι κοινοί, και τα προβλήματα του σχεδίου «Αθηνά» τεράστια σε όσα τμήματα θίγονται. Συνάδελφοι του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα! Σας ακολουθούμε, μαζικά και συλλογικά.
Οι φοιτητές του Δ. Εμπορίου,
Ιωσηφίδου Τίνα, Ντεληγιώργη Μαρία, Ρεβενάκης Γιώργος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου