Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Διαφωνούμε ριζικά με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και διεκδικούμε η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος να γίνει αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια, βασισμένα στη διεθνή πρακτική και χωρίς μικροκομματικές πρακτικές και τεχνάσματα ή ….εργαλεία (όπως  λένε οι υπεύθυνοι του Υπουργείου για τη βάση του 10). Το να ακυρώνονται μονοκοντυλιά κατηγορίες πτυχίων πιστεύουμε πως είναι όχι μόνο υπεροπτικό, αλλά και εντελώς άσκοπο. Εκείνο που περιμέναμε είναι η γενναία αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής και όχι πελατειακής δημοκρατίας. Διαφορετικά, το ακαδημαϊκό περιβάλλον υποβαθμίζεται, δεν έχει προοπτική και δεν είναι ανταγωνιστικό.
1.      Ποια είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία επέλεξε το Υπουργείο για την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος; Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται διεθνώς είναι : α)θετική αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών, της βιωσιμότητας κλπ από ανεξάρτητους διεθνείς αξιολογητές, από τους φοιτητές και από την αγορά εργασίας β) ανταγωνιστικότητα  με διαφοροποίηση και συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα γ) εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες δ) σύνδεση προγράμματος σπουδών  με την αγορά εργασίας, ε) εξυπηρέτηση στόχων περιφερειακής ανάπτυξης.
2.      Στο Παράρτημα Καστοριάς, το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου προτείνεται να υποκατασταθεί από το λεγόμενο (κατά τον Υπουργό) πιο «ενισχυμένο» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που θα προέλθει από τη συγχώνευση με τα Τμήματα: Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων (που εδρεύει στη Φλώρινα) και Διοίκησης επιχειρήσεων (που εδρεύει στην Κοζάνη). Ας μας εξηγήσει το Υπουργείο  πώς γίνεται ισχυρότερο ένα τμήμα όταν αλλάζει όνομα και γνωστικό αντικείμενο και ταυτόχρονα γίνεται ίδιο με άλλα 40 χωρίς τα ελάχιστα στοιχεία διαφοροποίησης; Από πότε είναι ανταγωνιστικοί και ισχυροί αυτοί που είναι όμοιοι με όλους;;;; Ας μας εξηγήσει το Υπουργείο σε ποια μελέτη βασίζεται που να καταδεικνύει πως πρέπει όλοι οι απόφοιτοι των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας να έχουν πανομοιότυπο πτυχίο μεταξύ τους και ποια είναι η μελέτη αυτή που αποδεικνύει πως η αγορά εργασίας ζητά αποφοίτους διοίκησης επιχειρήσεων και μόνο. Σε μια χώρα  όπου θα πρέπει να προτάσσουμε την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση των εξαγωγών μας και τη δημιουργία εξωστρεφών επιχειρήσεων, με ποια δικαιολογία καταργούμε τμήμα εξειδικευμένο σε αυτό τον τομέα όπως το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου;
3. Το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου:
α) ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν από το 2010 μέσω της διαδικασίας  Αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων  με εξαιρετική αξιολόγηση από τους διεθνείς εξωτερικούς αξιολογητές.    Για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος η έκθεση αναφέρει ´´οι αντικειμενικοί στόχοι του προπτυχιακού προγράμματος καλύπτουν τον τομέα των Οικονομικών Επιστημών με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο και σε άλλες μορφές διεθνών επιχειρηματικών και οικονομικών συναλλαγών... Το πρόγραμμα συνδυάζει μοναδικά τη θεωρητική και την εφαρμοσμένη γνώση στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ανταποκρίνεται στα υψηλοτέρα διεθνή στάνταρτ σπουδών επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης. Αντανακλά τις δυνατότητες της περιοχής και τις προτεραιότητες της Καστοριάς, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εμπορίου γούνας και δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μοναδικά τη θεωρητική και την εφαρμοσμένη γνώση στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων´´.  Αλήθεια σε πόσα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ισχύει η παραπάνω διαπίστωση; Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων (επιχειρήσεων και οργανισμών) που προτείνεται ποιες ανάγκες περιφερειακής ανάπτυξης θα καλύψει; (παρακαλούμε κάποιος να μας διευκρινίσει γιατί είμαστε απλοί καθηγητές ΤΕΙ και δεν καταλαβαίνουμε, η επιστήμη της Διοίκησης Συστημάτων τι ακριβώς είναι;)  
β) Λειτουργεί από το 2008 μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών στη διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) σε συνεργασία με το Ουκρανικό πανεπιστήμιο του Τερνόπολ με μεγάλη ανταπόκριση. Ως τώρα έχουν φοιτήσει τουλάχιστον 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές  ενώ από το 2012-13 σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με νέες τεχνολογίες».
γ)Στην συνεχή προσπάθειά του για εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίας διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2008 Διεθνές Συνέδριο στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά “International Conference on Applied Economics” στην Ελλάδα (Καστοριά και Αθήνα), Ιταλία (University of Perugia), Σουηδία (University of Uppsala) και Τουρκία (Bahçeşehir University) με εκατοντάδες συμμετέχοντες από 100 και πλέον χώρες. Σύμφωνα με την εξωτερική έκθεση αξιολόγησης ´´οι ερευνητικού στόχοι του Τμήματος έχουν επιτευχθεί πλήρως, όπως προκύπτει από το πλήθος των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων...  Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα είχε επίδραση στις επιχειρήσεις. Το Τμήμα παρουσίασε επίσης αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας που αφορούσαν την Ελληνική Βιομηχανία αλλά και την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής. Το ερευνητικό έργο του Τμήματος τυγχάνει υψηλής αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.´´  
δ) οι απόφοιτοί μας έχουν αξιολογηθεί θετικά από την  αγορά εργασίας και οι περισσότεροι από αυτούς είναι στελέχη ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την εξωτερική έκθεση αξιολόγησης ´´Το 80% περίπου των αποφοίτων βρίσκουν εργασία αμέσως μετά την αποφοίτηση... Από τους απόφοιτους που εργάζονται το 69% απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, το 22,5% στο δημόσιο τομέα, ενώ περίπου 8,5% έχουν τη δική τους επιχείρησή.´´ Καταλαβαίνουμε ότι το Υπουργείο έχει ως στόχο το 100%  των αποφοίτων ενός Τμήματος να βρίσκουν εργασία μετά τη λήψη του πτυχίου τους γι αυτό και καταργεί το ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ του οποίου οι απόφοιτοι είχαν απορρόφηση στην αγορά εργασίας μόνο κατα 80%. Ελπίζουμε  ο στόχος να ευοδωθεί με το σχεδιαζόμενο ΤΜΗΜΑ Διοίκησης Συστημάτων (επιχειρήσεων και οργανισμών) και οι πτυχιούχοι του να βρουν αρκετά συστήματα για να διοικήσουν στην αγορά εργασίας. 
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου είναι ανταγωνιστικό και απαραίτητο. Γνωρίζουμε πως θα υπάρχει μείωση κατά τουλάχιστον 50% του αριθμού των εισακτέων στις Σχολές ΣΔΟ των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα  και άρα έτσι καταδικάζεται εκ των προτέρων το μέλλον και των νέων τμημάτων (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών).
Διεκδικούμε τη διατήρηση της ταυτότητας του Τμήματος, η διαβούλευση να είναι ειλικρινής και να υπάρχει διάθεση να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο ΑΘΗΝΑ  για τις οποίες όλοι εμείς που επιθυμούμε τα Ελληνικά ΑΕΙ ανταγωνιστικά, ελκυστικά, σύγχρονα και αποτελεσματικά, θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου