Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ένα πολύ καλά προμελετημένο σχέδιο: Το σχέδιο «Αθηνά»

Ένα πολύ καλά προμελετημένο σχέδιο:
Το σχέδιο «Αθηνά»

Εδώ και μέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός αδικαιολόγητου «πολέμου» από το Υπουργείο Παιδείας προς το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, δημοσιεύθηκε η περιβόητη μεταρρύθμιση που ετοιμάστηκε για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας. Μία μεταρρύθμιση όπου και αυτή, όπως και η προηγούμενη, πέρασε από τις συμπληγάδες πέτρες της Τρόικα και του μνημονίου.


Στόχος του σχεδίου «Αθηνά» δεν είναι άλλος από το νοικοκύρεμα – συμμάζεμα των σχολών και των τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την Ελλάδα (σχεδόν ένα σε κάθε πόλη). Λογικό, αν σκεφτούμε πως σχεδόν κάθε επαρχιώτης βουλευτής έταζε και πολλές φορές κατάφερνε την δημιουργία ενός Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. στον νομό όπου εκλεγόταν. Έτσι λοιπόν, σε συνδυασμό με το ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τόσα δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογικά με τον πληθυσμό μας, δημιουργήθηκε η γέννηση μίας ακόμη μεταρρύθμισης, ενός ακόμη υπουργού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας.


Σε αυτό το σημείο ίσως κάποιοι να προτρέξουν και να θεωρήσουν πως είμαι υπέρ αυτού του σχεδίου. Όμως δεν είναι έτσι. Ως νέος θα είμαι πάντα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Των δίκαιων και σωστών μεταρρυθμίσεων για όλους. Το σχέδιο «Αθηνά» όμως κάθε άλλο παρά δίκαιο είναι. Το «Αθηνά» δημιουργεί απίστευτες ανισότητες ανάμεσα σε αυτούς που ήδη έχουν πτυχία, σε αυτούς που φοιτούν ή σπουδάζουν και σε αυτούς που θα εισαχθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε κάποια σχολή. Για να υπάρξει μία σοβαρή μεταρρύθμιση, θα πρέπει πρωτίστως να έχει υπάρξει ένας εξίσου σοβαρός διάλογος με τους άμεσα εμπλεκομένους όπως είναι η ακαδημαϊκή, η σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα. Σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Μακριά από κομματικές γραμμές που το μόνο που δημιουργούν είναι ουράνια τόξα και αυτά προσωρινά. Έτσι γίνονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι δίκαιες και οι σωστές. Από όλους, με όλους, για όλους.


Όμως ας φέρουμε ένα παράδειγμα, έτσι ώστε να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτό το σχέδιο του Υπουργείου. Ως παράδειγμα δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλο από αυτό του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα του Παραρτήματος Καστοριάς. Εδώ λοιπόν, το σχέδιο αλλάζει τα πάντα. Η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής: Υπάρχουν τρία τμήματα, το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, το τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών και το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. Η κατάσταση που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» είναι: Στην Καστοριά να ιδρυθεί σχόλη Σ.Δ.Ο. η οποία θα ονομάζεται «Διοίκηση Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών» και θα περιλαμβάνει τέσσερις κατευθύνσεις οι οποίες θα είναι: α) Διοίκηση Επιχειρήσεων, β) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, γ) Μάρκετινγκ και δ) Διοίκηση Αγροτικών Προϊόντων. Το τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών συγχωνεύεται στην ουσία με άλλα τμήματα (Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και στην Οικονομία, Επιχειρησιακής Πληροφορικής). Όσο για την ονομασία της νέας σχολής;; Αυτή θα ονομαστεί «Μηχανικών Πληροφορικής» με έδρα τα Γρεβενά. Αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά στις αλλαγές στις ονομασίες. Κατά την δική μου εκτίμηση, κατ’ ουσίαν, δεν υφίσταται πουθενά ίδιο γνωστικό αντικείμενο στα παραπάνω τμήματα.


Αλήθεια όμως, ποίοι ήταν αυτοί που πρότειναν λύσεις πριν μήνες στο Υπουργείο για την Καστοριά;; Και ποιες είναι οι προτάσεις που έκαναν;; Μήπως οι προτάσεις τους ταυτίζονται με το σχέδιο «Αθηνά» όσον αφορά το Παράρτημα της Καστοριάς;; Και μήπως τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και «ζητούν» παρεμβάσεις και βοήθεια;; Λυπάμαι κύριες και κύριοι αλλά στις μέρες μας, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Έτσι και το σχέδιο «Αθηνά». Είναι ένα πολύ καλά προμελετημένο σχέδιο όσον αφορά την Καστοριά. Όπως και άλλες πόλεις ανά την επικράτεια φυσικά.


Παρ’όλα αυτά, ως τελειόφοιτος πλέον, δηλώνω απερίφραστα ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις κάθε κινητοποίηση, κάθε αγώνα που θα δοθεί για την τροποποίηση αυτού του κατάπτυστου σχεδίου και καλώ κάθε φοιτητή, φοιτήτρια, σπουδαστή και σπουδάστρια, κάθε ακαδημαϊκό, να πορευτεί μαζί μας. Από όπου κι αν προέρχεται. Από όπου κι αν είναι. Ακόμη κι αν έχει ξενοικιάσει από την πόλη όπου σπούδασε ή φοίτησε. Ακόμη κι αν πήρε το πτυχίο του. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό ρεύμα. Ένα ρεύμα που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το κοινό μέτωπο που έχουμε μπροστά στο μέλλον και τα όνειρά μας. Γιατί ως νέοι άνθρωποι έχουμε όραμα και όνειρα. Όνειρα που δεν θα επιτρέψουμε να μας τα χαλάσουν. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

ΥΓ.: «..η μοίρα μας, παρ’όλα αυτά, βρίσκεται στα χέρια μας..»

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Καγκελίδης
Σπουδαστής του Τμήματος
Πληροφορικής και
Τεχνολογίας Υπολογιστών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου